Novi pokušaji destabilizacije bilateralnih odnosa s Republikom Hrvatskom destruktivna su retorika političkog Sarajeva, koje neutemeljenim napadima i lažnim navodima nastoji profitirati od izazivanja haosa i netrpeljivosti, stoji u saopštenju Hrvatskog narodnog sabora BiH.

“Lažni navodi o narušavanju suvereniteta BiH instrument su narušavanja dobrosusjedskih odnosa kako bi se Bosnu i Hercegovinu udaljilo od evroatlantske budućnosti. Apsurdno je da upravo bošnjačko političko tijelo, koje svoju spoljnopolitičku strategiju temelji na bilateralnim provokacijama, zabrinjavaju takozvane izjave koje ne doprinose poboljšanju dobrosusjedskih odnosa. Sve češći istupi političkog Sarajeva zabrinjavajuća su praksa propagiranja nestabilnosti, što ukazuje na nepoštovanje i nepoznavanje stanovnika Bosne i Hercegovine koji u svojoj domovini, umjesto zapaljive retorike i pokušaja izazivanja nemira, žele mir, stabilnost, ssradnju i napredak”, napominju iz HNS-a.

HNS BiH podsjeća da je regionalna saradnja ključni koncept u približavanju regije Zapadnog Balkana konsolidovanom putu ka miru i prosperitetu, koji se ne smije teretiti podsticanjem zapaljive retorike i netrpeljivosti protiv partnera koji doprinose strateškim ciljevima Bosne i Hercegovine.