Sampdoria je danas zvanično imenovala Claudija Ranierija za novog trenera. Zanimljivo je da će Ranieri debi na klupi imati protiv Rome u kojoj je počeo igračku karijeru i u kojem je bio trener u dva navrata, i to 20. oktobra na svoj 68. rođendan, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iskusni strateg je u martu preuzeo dužnost privremenog trenera Rome zamijenivši smijenjenog Eusebija Di Francesca. No, na kraju prošle sezone nije postigao dogovor sa “vučicom“ da ostane na klupi. Sada će u Sampdoriji naslijediti istog čovjeka, koji je nakon šest poraza u prvih sedam kola Serije A sporazumno raskinuo ugovor.

Ranieri je potpisao dvogodišnji ugovor, iako navodno postoji mogućnost da se raskine prije isteka u slučaju da klub iz Genove ispadne u Seriju B. Nakon sedam kola “Il Doria“ je na posljednjem mjestu Serije A sa svega tri boda.

Ranieriju će Sampdorija biti 17. klub koji će voditi u karijeri. U prethodnom periodu vodio je velikane poput Napolija, Fiorentine, Valencije, Atletico Madrida, Chelseaja, Juventusa, Parme, Monaca, Intera, ali je najveći uspjeh ostvario sa Leicesterom. Naime, 2016. godine odveo je “lisice“ do senzacionalne titule šampiona Engleske, i to prve u istoriji kluba, koji je osnovan 1884. godine.