Pjesnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Austrije, Hrvatske, Srbije, Luksemburga i Makedonije učestvovali su na Međunarodnoj pjesničkoj večeri u sarajevskoj Vijećnici. Tom prilikom dodijeljen je “Bosanski stećak”, nagrada Sarajevskih dana poezije, Miloradu Miji Popoviću, crnogorskom pjesniku, romanopiscu i publicisti.

Predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević istakao je da se večerašnje čitanje i dodjela nagrade „Bosanski stećak“ održava u prostoru Vijećnice, mjestu koje je 26. augusta 1992. godine bilo izloženo barbarskim napadima kad je biblioteka zapaljena.

Tradicija Sarajevskih dana poezije je da se dobitniku “Bosanskog stećka” štampa i knjiga. Tako je ove godine objavljena knjiga izabranih pjesama Milorada Mije Popovića “U centru svijeta”.

Govoreći o Popoviću književnik Mile Stojić istako je da je riječ o jednom od najznačajnijih autora ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu.

On je podsjetio da se književni profil Milorada Mija Popovića formirao kroz tri različita žanra. Krenuo je kao tankoćutni lirik,  da bi u zrelim godinama objavio svoj prvi roman, a sve to vrijeme djelovao je kao angažirani publicist, posvećen tradiciji i sadašnjosti tzv. crnogorskog nacionalnog pitanja.

“Jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih i crnogorskih pjesnika Marko Vešović kaže da se pjesnici ne mogu dijeliti na velike i male, već samo na prave i lažne. Milorad Popović istinski je pjesnik, autor čiji pečat snažno obilježava ne samo crnogorske, nego i šire stvaralačke horizonte zajedničkoga jezika, koji se u četiri nove države naziva s četiri različita državna imena. Zbog svega toga ovaj naš ‘Bosanski stećak’, ova poetska stela poezije i ljepote ove godine zasluženo ide na Cetinje”, kazao je Stojić.

Milorad Mijo Popović istakao je da mu je nagrada koju mu uručuje u Sarajevu zaista draga.

“Ja sam originalno pjesnik. Sebe doživljavam kao pjesnika. ‘Bosanski stećak’ je sudeći po laureatima koji su ga dobili zadnjih 20 godine jedna od najvažnijih književnih nagrada”, rekao je Popović.

Milorad Mijo Popović rođen je u Lipi Cuckoj, kod Cetinja. Djela su mu prevođena na brojne strane jezike i dobitnik je brojnih nagrada.

Jedan je od osnivača časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja ARS (1986.) Utemeljitelj je crno­gorskog PEN centra i predsjednik crnogorske sekcije PEN-a (1989–1990.), prije formiranja samostalnog na­cionalnog PEN centra. Dopisni je član Evropske aka­demije poezije sa sjedištem u Luksemburgu. Trenutno je predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih knjiže­nika (CDNK) i direktor Otvorenog kulturnog foruma (OKF) sa Cetinja, te časopisa ARS.

Nagradu ‘Bosanski stećak’ su, između ostalih, do sada dobili: poljski pjesnik Tadeuš Ruževič, savremeni američki pjesnici Čarls Simić i Kristofer Merit, palestinski pjesnik Mahmud Derviš, švedski klasik Lars Gustafson, njemački pjesnik Mihael Kreger, kao i poznati regionalni pjesnici Oto Tolnai, Bogomil Đuzel, Abdulah Sidran, Stevan Tontić, Boris A. Novak i drugi.

Večerašnjim programom završen je zvanični dio ovogodišnjih Sarajevskih dana poezije. Prema programu pjesnici će sutra posjetiti Mostar i Blagaj.