Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je nakon sjednice u Istočnom Sarajevu da je Vlada RS-a danas razmatrala Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu, koji će omogućiti da ovo partnerstvo zaživi i da se brže realiziraju infastrukturne aktivnosti u ovom bh. entitetu.

“Kada je riječ o izmjenama i dopunama zakona o javno-privatnom partnerstvu, mi smo u Vladi prepoznali da dosadašnji zakon nije dao očekivane rezultate, jer su procedure bile previše komplikovane, što je kočilo napredak u ovaj oblasti. Novi zakon će te procedure mnogo olakšati i skratiti, a omogućiće i učešće predstavnika i javnog i privatnog sektora, kao i stranih ulagača i partnera “, rekao je Višković na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu.

Ovim zakonom, smatra Višković, biće omogućeno da javno-privatno partnerstvo zaživi u Republici Srpskoj, u cilju jačanja privrednog potencijala, što je dugoročni plan entitetske vlade.

Proširen je krug lica koja mogu biti javni i privatni partner, te je propisano da u postupku izbora privatnog partnera mogu učestvovati domaća i strana, fizička i pravna lica.

Višković je naveo da je na dnevnom redu sjednice bio i prijedlog Strategije za borbu protiv cyber kriminala koja, kako je naglasio, “rješava pitanje djece i opasnosti na internetu pokušavajući uvesti red i zaštititi najmlađu populaciju.

“Želimo da zaštitimo najmlađu populaciju u Republici Srpskoj od bilo kog oblika zlostavljanja”, istakao je Višković.

Na današnjoj sjednici Vlade RS-a je, između ostalog, donesena odluka o izgradnji studentskog doma u Istočnom Sarajevu s ciljem “dodatnog doprinosa Vlade boljem studentskom standardu”.

Višković je dodao da su ministri iz njegovog kabineta ovih dana obišli Sarajevsko-romanijsku regiju, gdje su se upoznali o situaciji u institucijama i preduzećima na ovom području.