Prosvjednici nezadovoljni presudama za devet čelnika katalonskih separatista postavili su barikade paleći kontejnere sa smećem i namještaj u Barceloni sinoć, dok su prosvjedi ušli u četvrti uzastopni dan.

O sukobima između policije i prosvjednika izvješteno je u nekim slučajevima, a lokalni mediji su javili o bacanju kamenja i molotovljevih koktela na policajce.

Policija je s uspjehom razdvojila dva prosvjedna skupa – jedan za podršku nezavisnosti Kataloniji i drugi koji su održali desničarski ekstremisti.

Lokalna TV stanica procijenila je da su deseci tisuća boraca za nezavisnost Katalonije još na ulicama regionalne prijestolnice nakon ponoći.

O prosvjedima je također javljeno u katalonskim gradovima Gironi i Lleidi.

Katalonski čelnik Quim Torra zaprijetio je održavanjem novog referenduma o odvajanju ove regije od Španjolske.

Čelništvo Katalonije je osudilo nasilje, pozivajući na mirne prosvjede.

Prosvjedi u srijedu navečer u Barceloni postali su nasilni kada su prosvjednici počeli s paljenjem automobilskih guma i bacanjem kamenja i zapaljivih predmete na policajce.

Presude katalonski čelnicima uslijedile su otprilike dvije godine nakon što su proveli referendum o proglašenju Katalonije nezavisnom državom.

Najduža zatvorska kazna od 13 godina izrečena je bivšem katalonskom potpredsjedniku Oriolu Junquerasu. Španjolski mediji špekulirali su da bi osuđeni katalonski čelnici mogli biti oslobođeni nakon što odsluže četvrtine svojih kazni.