Zbog sigurnosti podataka, nedostatka stambenog prostora koji nastaje kratkoročnim turističkim najmom, problema oporezivanja i neplaćanja boravišnih taksi, Grad Beč je odlučio pokrenuti inicijativu za reguliranje digitalnih platformi širom Europske unije (EU).

Grad Beč zahtijeva pravnu regulativu na europskoj razini za platforme poput AirBnB-a.

“Mi podržavamo digitalna rješenja, gdje god imaju smisla i koriste čovjeku, ali izbjegavanje poreza ili zaobilaženje lokalnih regulativa nije inovativno i nećemo to prihvatit”, rekao je Peter Hanke, član bečke gradske vlade, Resor za financije, gospodarstvo, digitalizaciju i internacionalne odnose.

Transparentnost i prijenos podataka putem platformi bi značio i povećanje njihove efikasnosti, tako bi se izbjegli slučajevi u kojima u ponudi stoje socijalno subvencionirani stanovi ili drugi ilegalni sadržaji.

Trenutno stanje ne omogućava oporezivanje i kontrolu nad platformama, što isto tako ne znači da Beč zauzima stav protiv ekonomije dijeljenja, nego se zalaže prije svega za uspostavljanje fer osnove za sve regije.

Za reguliranje kratkoročnog najma pored Beča se zalažu i Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Pariz, Venecija i Krakov.

Najveća prepreka u unificiranju regulative je činjenica da se vlasnici platformi pretežno nalaze van države u kojoj aktivno djeluju.

Kratkoročni najam putem mreže još uvijek nema jasne pravne okvire kako bi osigurao pristupačno stanovanje u većim gradovima.

Europska unija vodi računa o interesima građana, zajednica i zemalja. Tako su se na osnovu bečke inicijative već izjasnili predstavnici buduće Europske komisije, koji su potvrdili da je na razini EU neizbježno uvođenje regulative u oblasti ekonomije dijeljenja.

Grad Beč je ovu inicijativu pokrenuo na temelju izmijenjenog zakona u subvencioniranju turizma iz 2016. godine, priopćio je Eurocomm PR – Sarajevo.