Svi gradovi u Republici Srpskoj uskoro će biti pokriveni video nadzorom. Tender za nabavku opreme je u toku. Iz MUP-a Republike Srpske očekuju da će bezbjednost građana realizacijom ovog dugo najavljivanog projekta biti na najvišem nivou.

Postavljanjem kamera u svim gradovima Republike Srpske bezbjednost građana i njihove imovine biće značajno unaprijeđena, a rješavanje prekršaja i krivičnih djela biće ubrzano, kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

„To su kamere koje će biti instalirane širom RS i po pitanju kontrole vozila i po pitanju nadzora 24 časa će sve snimati i biće povezane u jedinstven sistem u MUP-u gdje ćemo moći da kontrolišemo sva kretanja na javnim površinama“, ističe Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Tender za nabavku opreme je u toku, potvrđeno je iz Vlade RS.

Kamere stižu i u Bijeljinu, gdje je u toku izrada elaborata i odabir lokacija koje treba da budu pokrivene video nadzorom. Procjena je da će ovaj grad i njegove građane nadzirati više od 200 kamera.

Snimci video nadzora biće čuvani u Ministarstvu unutrašnjih poslova i samo njihovi službenici imaju pravo njihovog pregleda i izuzimanja.