Bila su velika očekivanja od sutrašnjeg sastanka delegacija HDZ-a i SDA. Trebalo znati da li će biti dogovora, koji je trebao nakon godinu dana blokade voditi do formiranja Vijeća ministara.

Iz HDZ-a BiH je stiglo saopštenje kako će o novom terminu sastanka javnost biti blagovremeno upoznata.

I iz SDA su nam potvrdili također kako je sastanak odgođen.

Predsjednik HDZ-a, Dragan Čović, kazao je ranije da se nada da će se situacija konačno razriješiti u narednih petnaestak dana.

DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ BiH

Ima nadmudrivanja oko toga što bi tko trebao uraditi i što je čiji prvi potez. Ja ću predložiti gospodinu Izetbegoviću da idemo s inicijativom za bezuvjetnu uspostavu Vijeća ministara, kako bi se u potpunosti uspostavila i zakonodavna vlast. Time bi ubrzali procese pa i ono što se postavlja kao uvjet za naš euroatlantski put, a to je Godišnji nacionalni plan za NATO. To treba uraditi novo Vijeće ministara kada preuzme dužnost.

Formiranje Savjeta ministara pa onda dogovor oko ANP-a, prijedlog je koji je SNSD ranije uputio SDA, a koji sada takođe pominje i HDZ. Ta stranka će, sasvim sigurno, na sto staviti i svoj zahtjev o izmjenama Izbornog zakona, koje bi išle u pravcu da jedan narod neće moći da bira legitimne predstavnike drugog. Dragan Čović smatra da je izmjene moguće dogovoriti do kraja godine. Bakir Izetbegović poručio je HDZ-u da se drže preporuka iz Evrope.

BAKIR IZETBEGOVIĆ, predsjednik SDA

Očekujem od njih da najavljeni materijal jkoji se odnosi na izmjene Izbornog zakona ne bude nikako u koliziji sa mišljenjem Evropske komisije, posebno sa presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Za SDA pitanje broj jedan i dalje ostaje slanje modifikovanog Godišnjeg nacionalnog plana u Brisel. Spekuliše se da je na pomolu konačan dogovor, koji bi išao u pravcu izbora novog Savjeta ministara, u skladu sa potpisanim sporazumom SNSD-a, HDZ-a i SDA. Nakon toga, ministri bi postigli kompromis oko slanja dokumenta koji bi imao drugačiji naziv, a ticao bi se odnosa Bosne i Hercegovine i NATO-a u budućnosti. Iako iz SNSD-a poručuju da nemaju nikakva očekivanja od sastanka delegacija SDA i HDZa, nesumnjivo je da će čekati ishod razgovora.

ŽELJKA CVIJANOVIĆ, potpredsjednica SNSD-a

Sastanaka je bilo dovoljno, potpisivane su neke izjave tamo, ili već kako su se zvali ti dokumenti. Ništa nije urađeno po tom pitanju. Prema tome, ja nemam nikakvu vjeru da postoji bilo kakva iskrenost u političkom Sarajevu da se uđe u postupak formiranja vlasti.

Uskoro bi trebalo da dođe do još jednog susreta lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA. Posljednji takav održan je petog septembra u Sarajevu, a prisustvovao mu je i Lars-Gunar Vigemark, doskorašnji šef Delegacije Evropske unije. U međuvremenu, Vigemark se odselio iz Bosne i Hercegovine pošto mu je istekao mandat, a obećanja lidera tri stranke i dalje vise u vazduhu.