Zahtijevaću od RTRS i ATV da demantuju informacije o tome da Ministarstvo siogurnosti BiH nije odobrilo upotrebu helikoptera za gašenje požara na Romaniji, jer je to notorna neistina, rekao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH na pres konferenciji u Sarajevu.

Mektić je rekao kako se već nekoliko dana spinuje priča na RTRS i ATV da Dragan Mektić nije odobrio upotrebu helikoptera OSBiH za gašenje požara na Romaniji.

Dodao je kako je požar na Romaniji izbio 23. oktobra, a da je tek 27.10., dakle nakon četiri dana Republička uprava Civilne zaštite RS poslala zahtjev Ministarstvu bezbjednosti za angažovanje helikoptera OSBiH.

“I navodno se spinuje priča da Dragan nije htio da uputi taj zahtjev OSBiH. Direktor RUCZ RS jučer se zahvalio Draganu Mektiću što nije odobrio angažovanje OSBiH. To je notorna neistina”, kaže Mektić.

“Zahtijevaću od RTRS da demantuje, podnijeću prijavu Regulatornoj agenciji zbog lažnih vijesti i vijesti koje mogu da uznemire stanovništvo, za što imam dokumentaciju”, rekao je Mektić.

Pokazao je dokument Republičke uprave CZ RS koja je 27.10 poslala zahtjev za angažman helikoptera.

“Mi smo taj zahtjev primili 27. 10. Bila je nedjelja, nisam bio u Sarajevu, bio sam kući. Taj zahtjev stiže u Operativno-komunikacijski centar u 13.46 minuta kada dobijamoi mail i od Ministarstva odbrane BiH i 20 minuta poslije, u 14.06 odgovaramo Ministarstvu odbrane da smo saglasni s upotrebom helikoptera a da ćemo potpisan zahtjev od strane ministra dostaviti,kada ministar bude na poslu.RTRS je objavio prilog,a da mene niko nije pitao niti nazvao, kaže Mektić.

Dragan Mektić je, kako kaže, odmah jučer potpisao faksimil.