Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS se nalazi pred gašenjem, a odgovornost snosi rukovodstvo ove ustanove, ističu u sindikalnoj organizaciji Instituta.

Za sindikalce glavni krivac urušavanja Instituta je direktor Stevan Jovanović, protiv kojeg su podnijeli i krivičnu prijavu nadležnim institucijama. Na drugoj strani direktor Jovanović tvrdi da nisu tačne optužbe sindikata da je on odgovoran za loše finansijske rezultate, te da je stečaj neizbježan.

Sindikat Instituta kao razloge propadanja ove ustanove, koju je u zadnjih godinu dana napustilo 100-tinjak radnika, vidi u lošem rukovođenju. Strahuju da je blizu kraj i traže da se imenuje novi direktor.

„Institutu se duguje oko 2,6 miliona KM, a zbog toga radnici u ovoj instituciji su u nezavidsnom položaju gdje imaju do 10 neisplaćenih ličnih dohodaka i doprinose oko 27 mjeseci“,kaže SILVANA RADULOVIĆ, Sindikat Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS

Direktor Instituta Stevan Jovanović ne smatra se odgovornim. Kaže i kako je još prije pola godine ponudio svoju ostavku. Po pitanju budućnosti Instituta nije optimista.

„Činjenica je da je Institut trenutno u teškoj materijalnoj situaciji i činjenica je da su se osuli kadrovi. Nepoznanica je kako će ići dalje.Pregovara se i u nagovještaju je da je moguć stečaj odnosno satečajna reorganizacija Instituta“,kaže STEVAN JOVANOVIĆ, dir. Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS

U Savezu sindikata RS takođe kažu da će insistirati na smjeni Jovanovića, ali i da njegova eventualna ostavka ne znači amnestiju.

„Ono na čemu ćemo mi insistirati bez obzira otišao on 1.novembra ili ne otišao je da se utvrdi odgovornost“, kaže SILVANA RADULOVIĆ.

Sindikat poručuju da je za stanje u Institutu kriva i stranačka kadrovska politika u javnim preduzećima.

„Partije postavljaju kadrove bez ikakve provjere da li su ti kadrovi sposobni da rukovode i upravljaju određenim institucijama“, kaže
ZORAN LAZENDIĆ, Sind. Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS

Po svemu sudeći sudbina Instituta i 40-ak zaposlenih u njenu je vrlo neizvjesna, ali mnogo toga biće jasnije u ponedjeljak kada bi sa direktorom ove sutanove trebao razgovarati i premijer RS Radovan Višković.