Hrvatska demokratska zajednica BiH pozdravlja zajedničku izjavu Evropske Unije, ambasade SAD-a, OEBS-a i OHR-a u vezi s presudom Evropskog suda za ljudska prava o lokalnim izborima u Mostaru.

Izmjene Izbornog zakona vezane za lokalne izbore u Mostaru dio su šireg dogovora političkih zvaničnika u Bosni i Hercegovini vezanih i za predstavljanje u okviru Predsjedništva BiH i Doma naroda FBiH. Provođenje izmjena i dopuna omogućiće funkcionalnu vlast, uspostavu legitimnog predstavljanja na svim nivoima vlasti i uklanjanje diskriminirajućih zakonskih odrednica koje narušavaju samostalnu izbornu volju konstitutivnih naroda, navodi se u saopštenju ove stranke.

HDZ BiH apeluje na usvajanje predloženih izmjena i dopuna kojima se reguliše izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, implementira Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o izboru delegata u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

“Navedene izmjene zahtijevaju konstruktivan dijalog, kompromis, pronalaženje političkog rješenja i prepoznavanje potrebnih tehničkih promjena u Izbornom zakonu koji će se temeljiti na načelima potpune i neosporne ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih građana BiH. Jednakopravnost i legitimno predstavljanje naroda u BiH neophodni su za napredak BiH i, u konačnici, za dovođenje naše zemlje pod okrilje NATO-a i Evropske unije”, navode iz HDZ-a BiH.

HDZ BiH poziva na politički dogovor kao put ka pronalaženju konstruktivnog rješenja i provođenju presuda, te apeluje da Parlamentarna skupština BiH kroz svoje nadležnosti treba provesti izmjenu Izbornog zakona BiH, kako bi ispunila svoju odgovornost te kako Ustavni sud BiH ne bi preuzeo zakonodavnu ulogu. Uz spremnost za dijalog, provođenje pravnih rješenja i politička saradnja jedini su način za nadilaženje dugogodišnjeg zastoja i političke krize u kojoj se BiH nalazi zbog neuspostavljanja vlasti, stoji u saopštenju.