Delegacije SDA i HDZ-a BiH će u četvrtak, 7. novembra, u Mostaru razgovarati o formiranju vlasti u Federaciji BiH /FBiH/, potvrdio je danas u Sarajevu predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović.

“Poznato je koji je red poteza da bi se vlast formirala. Prvo treba izabrati predsjednike i potpredsjednike FBiH, koji Parlamentu predlažu sastav entitetske Vlade. Pozivamo HDZ BiH da imenuje predsjednika FBiH, budući da to mjesto pripada hrvatskom kandidatu”, rekao je Zaimović.

On je naveo da sada ne želi reći ništa što će otežati proces razgovora.

“Olakšavajuća okolnost je što parlamentarna većina koja je dogovorena, a nije formalizovana, otprilike onakva kakva je bila ranije i nema te vrste disproporcija i sukoba na relaciji Vlade i Parlamenta, kao što je slučaj na nivou BiH. Za sada ima toliko materijala od Vlade FBiH da smo imali potrebu intenzivirati rad Parlamenta”, rekao je Zaimović.

On se osvrnuo i pitanje Godišnjeg nacionalnog programa /ANP/ za koji kaže da ne podrazumijeva ulazak u NATO, ali je postao uslov za formiranje novog saziva Vijeća ministara.

“Kako ćemo izaći iz toga ne znam, ali mislim da i kompromisi koji su svugdje neophodni imaju svoje granice. Mimo onog što znači zakon, ne treba da idemo”, kaže Zaimović.

Prema njegovim riječima, naredne sedmice bi Vlada FBiH trebalo da organizuje sastanak sa poslaničkim klubovima koji imaju dileme u vezi sa zakonom o porezu na dohodak, doprinosima i drugim pitanjima iz poreske oblasti.

Zaimović je novinarima saopštio i da bi se konačno tokom sljedeće godine moglo riještiti pitanje smještaja Parlamenta FBiH koji koristi prostorije zgrade u vlasništvu Gradskog vijeća Sarajevo.