Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović upozorio je da bi problem izbjeglica, migranata i žrtava trgovine ljudima mogao eskalirati s nesagledivim posljedicama, s obzirom na dolazak zime i dugog zanemarivanja tog problema.

Kavazović smatra da izbjeglice i migranti trebaju pomoć u koju bi morale biti uključene sve bh. institucije, neprihvatljivim nazivajući prebacivanje tereta krize samo na pojedine nivoe vlasti.

On očekuje da međunarodne organizacije, koje se prema mandatu UN-a bave tim problemom, daju značajniji doprinos kao i Evropska unija preko čije teritorije migranti nerijetko dolaze u BiH.

Reisu-l-ulema apelirao je na vjernike, muslimane, ali i sve ljude koji imaju osjećaj za patnje drugih, da pokažu svoju humanost, dodajući da će Islamska zajednica nastaviti pomagati migrantima, javila je MINA.

“Građani mogu pokazati solidarnost, ali to ne može biti zamjena za sistemsko rješenje”, naglasio je Kavazović, istovremeno apelirajući na sve da ne politiziraju ovu krizu, da je shvate prije svega kao humanitarnu katastrofu, koja bez sumnje ima i brojne druge implikacije.

Također, neprimjereno je, kaže, da se u ovaj problem učitavaju bilo kakve zlonamjerne teorije zavjere i dodatno podižu tenzije na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi.

Neprihvatljivo je, ocjenjuje, da se nastave zatvarati oči pred patnjom ovih ljudi i da se poseže za rješenjima koja im neće pomoći, nego će njihovu poziciju pogoršati i dovesti u nehumanu i za ljudsko dostojanstvo neprihvatljivu poziciju, navedeno je u proglasu reisu-l-uleme Kavazovića.