Očekuje se da će egiptomanija uzeti maha u Londonu kada najveća zbirka blaga iz grobnice egipatskog dječaka faraona Tutankamona posljednji put krene na turneju.

Tarek El Awady, egiptolog i kustos izložbe u galeriji Saatchi, rekao je za Sky News “da svi u svijetu znaju za Tutankamona”, a ova “jedinstvena izložba” bit će proslava 100. godišnjice od otkrića grobnice.

El Awady je posljednjih 25 godina proučavao dječaka kralja i kaže da postoji mnogo razloga za neprestanu fascinaciju.

“Kao prva fascinanatna činjenica je priča o samom otkriću i količini blaga pronađenog u najmanjoj grobnici u dolini kraljeva. Ovo je jedina netaknuta kraljevska grobnica pronađena iz doba novog kraljevstva” rekao je on za Sky News.

Legenda o zlatnom faraonu opčinjava ljude širom svijeta otkad su njegovu grobnicu 1922. otkrili arheolog Howard Carter i lord Carnarvon.

El Awady je kazao da je ovaj nevjerojatan arheološki pronalazak “zarobio srca ljudi širom svijeta”.

“Kad je Howard Carter pronašao grobnicu, svima je otvorio mogućnosti – ne samo za egiptologe – nego je otvorio prozor kroz koji se može pogledati u veličanstveni svijet faraona”, kazao je on.

Tutankamon je umro u 19. godini, na prijestolje je došao sa samo devet godina i sahranjen je s najneobičnijim artefaktima koji su mu trebali pomoći u zagrobnom životu.

Decenijama služi kao inspiracija za sve, od arhitekture do umjetnosti i dizajna, a slika kralja prožimala je pop kulturu u cijelom svijetu.

Tutankamon je prvi put stigao u London 1970-ih, a rekordan broj osoba od preko 1,5 miliona otišli su u Britanski muzej da ga vide.

Jonathan Holmes, umjetnički kritičar i pisac, za The Telegraph, predviđa da će i ovog puta biti slično uzbuđenje.

“To se čini jedinstvenom prilikom, posebno za globalnu publiku, da vide ove artefakte prije nego što  zauvijek odu kući u Egipat. Ovo je posljednja turneja”, kazao je on.

Izložba pod nazivom Tutankamon – Blago zlatnog faraona otvara se u subotu u galeriji Saatchi i trajat će do 3. maja.