Skandal, međunarodna sramota, brukanje Bosne i Hercegovine – tako su pojedini političari okarakterisali propuštenu šansu za imenovanje desetočlane delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. Već pet puta stolice u kojima treba da sjede predstavnici BiH bile su prazne. BiH će u januaru imati šansu da promijeni to stanje.

“Nova šansa za Bosnu i Hercegovinu da imenuje svoju delegaciju u Parlamentarnoj skupštini biće u januaru. Ako se ta šansa propusti, u 2020. ih više neće biti”, rekao je Drahoslav Štefanek, šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH.

Iz Savjeta Evrope poručuju da nisu predvidjeli sankcije za neučešće, jer, kako kažu, Bosna i Hercegovina učestvuje u radu drugih tijela. Ipak, tvrde da politička situacija i blokada rada državnih institucija ne može da bude ni od kakve koristi.

Dovoljno je loše za BiH što neće moći da bude zastupljena u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, jer to, samo po sebi, veoma loše utiče na njen prestiž i ugled na međunarodnom planu. Neučestvovanje u Parlamentarnoj skupštini ne znači da BiH ne učestvuje u radu Savjeta Evrope, a pogotovo ne da će šira pozicija Bosne I Hercegovine u Savjetu biti osporena. Znači, nikakvih sankcija nema i neće ih ni biti.

Na veb stranici Parlamentarne skupštine, kao članovi delegacije i dalje su navedeni poslanici iz starog saziva. Uprkos tome, za članstvo u Savjetu Evrope ove godine je uplaćeno više od milion maraka. Iako u Savjetu kažu da neće biti direktnih sankcija, već su stigla upozorenja da bi, ipak, moglo biti posljedica.