Međunarodni dan romskog jezika bit će obilježen danas u Bijeljini prigodnim programom “Večeri romske kulture, tradicije i jezika”.

Događaj organiziraju UG “Otaharin” uz podršku Češke razvojne agencije i CARE International Balkans.

“Iako su Romi najbrojnija nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini, kultura, tradicija i jezik Roma su izloženi stalnom nestajanju. S obzirom na to da je romska zajednica u Bijeljini jedna od rijetkih koja je očuvala romski jezik odlučili smo da ih u očuvanju jezika, kulture i tradicije podržimo”, priopćeno je iz UG “Otaharin”.

Smatrajući da je jedan od bitnih segmenata života i poijesti Grada Bijeljine i život, kultura i tradicija bijeljinske romske zajednice te da je to zajedničko bogatstvo svih građana Bijeljine, iz UG “Otaharin” navode da su tom kampanjom inicirali aktivnosti koje će doprinijeti da kulturna baština Roma bude popularizirana i sačuvana za sljedeće generacije.

“Također, popularizacijom kulture i tradicije Roma obogaćuje se kulturna ponuda Grada Bijeljina i doprinosi ugledu grada kao multikulturne sredine koja njeguje bogatstvo različitosti i suprotstavljamo se predrasudama i stereotipima o Romima i Romkinjama i njihovoj kulturi i tradiciji”, navodi se u priopćenju.

U sklopu “Večeri romske kulture, tradicije i jezika” bit će predstavljeni svi bitni elementi romske kulture i tradicije, povijesti romskog jezika, ali i bogatsvo romskog glazbenog naslijeđa kroz izvedbe priznatog glazbenika Dušana Sekulića i njegovih suradnika.

Sve to održava se s ciljem aktivnog zagovaranja i promocije očuvanja romske kulture, tradicije i jezika na području Grada Bijeljine.

UNESCO je 2015. godine proglasio 5. studeni Međunarodnim danom romskog jezika kako bi promovirao očuvanje romskog jezika i kulture, poboljšao dobrobit Roma i prepoznao važnost svih jezika, čija je raznolikost izvor snage i poticaj za napredak svakog društva.

“Večer romske kulture, tradicije i jezika” održava se u okviru projekta koji implementiraju CARE International u Bosni i Hercegovini i UG “Otahrin” – “Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH” kojeg financira Vlada Češke Republike i CARE Češka, navodi se u priopćenju.