Iran će u srijedu poduzeti novi, četvrti korak u smanjenju obaveza prema nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, tako što će ubrizgati plin u centrifuge u postrojenju u Fordowu, saopćio je predsjednik Hassan Rouhani.

Svi koraci koje je Iran poduzeo radi smanjenja svojih obveza prema nuklearnom sporazumu reverzibilni su i Iran će podržati sve svoje obaveze u okviru sporazuma kada to učine i ostali potpisnici, rekao je Rouhani, javio je Reuters.

Iran je u ponedjeljak saopćio da će učiniti još jedan korak koji će ga udaljiti od uslova nuklearnog sporazuma iz 2015. godine razvijanjem centrifuga za ubrzavanje obogaćivanja uranijuma, izjavio je šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi.

Prema sporazumu između Irana i svjetskih sila, Teheranu je dopušteno samo obogaćivanje uranijuma s tek nešto više od 5.000 prve generacije IR-1 centrifuga. IR-6 centrifuga može obogatiti uranijum 10 puta brže od IR-1.

“Naši naučnici rade na prototipu zvanom IR-9, koji djeluje 50 puta brže od IR-1”, rekao je Salehi.

Cilj sporazuma je bio produženje vremena koje bi Iranu trebalo da dobije dovoljno cijepljivog materijala za nuklearnu bombu, ako odluče da je naprave, nešto što se ponekad naziva i “prelomno vrijeme”, na otprilike godinu dana s 2-3 mjeseca. Iran negira da je ikada težio izgradnji nuklearne bombe.

Napetosti se povećavaju između Teherana i Washingtona od prošle godine kada se američki predsjednik Donald Trump povukao iz sporazuma prema kojem je Iran pristao da se ponovo uključi u svoj nuklearni program u zamjenu za oslobađanje od ekonomskih sankcija.

Sjedinjene Američke Države su od tada obnovile i pojačale svoje sankcije, smanjivši prodaju iranske nafte za više od 80 posto, podsjeća Irna.