Opšta Skupština UNESCO-a proglasila je 2015.godine 5. novembar Svjetskim danom romskog jezika. Procjenjuje se da danas u Bosni i Hercegovini, regionu, ali i u Evropi, tek oko 30 posto Roma govori svojim materinjim jezikom, čime se ozbiljno ugrožavaju i temelji romske kulture u Evropi.

Kao glavni uzrok slabe upotrebe romskog jezika u romskoj zajednici u našoj zemlji najčešće se navodi segregacija koju provodi većinska zajednica. Direktna posljedica je potiskivanje upotrebe romskog jezika i običaja i u romskim zajednicama.

„Mogu reći u nekim zajednicama da izumire, npr. na Tuzlanskom kantonu. Mogu reći konkretno da zajednice koje su udaljene od Tuzle većinom govore romski jezik, tj. u Kiseljaku, mogu pohvaliti Poljice, opština Lukavac, gdje dosta Roma govori romski jezik, ali bliže, ne bih nikog da uvrijedim, evo na periferiji Tuzle, koje su bliže, slabo se govori romski jezik“, kaže Denis Mujić iz Udruženja Romkinja “Bolja budućnost” Tuzla.

Romske nevladine oganzacije povodom Međunarodnog dana romskog jezika od vlasti traže da omoguće uvođenje romskog jezika u obrazovni proces kao dopunsku nastavu. Kantonalne vlasti konačno daju čvrsto obećanje da će ovaj zahtjev biti ispunjen od naredne školske godine.

„Očekujem da će romski jezik biti od sljedeće školske godine u osnovnim i srednjim školama, tamo gdje ima potrebe. Također, očekujem da će izborni predmet na Odsjeku za bosanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu, Romski jezik i romska književnost, biti u početku uvedeni, i to će biti preduvjet za stvaranje katedre za romski jezik i književnost”, navodi Amira Turbić Hadžagić sa Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Kantonalno Ministarstvo obrazovanja priprema nastavni plan i program za romski jezik u osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu. Ovaj program finansijski će podržati grad Tuzla i Fond „Otvoreno duštvo BiH“. Univerzitet u Tuzli, u saradnji sa univerzitetima u regionu ima zadatak da obrazuje nastavni kadar za romski jezik.