Na Crvenom trgu u Moskvi danas je održana generalna proba za vojnu paradu kojom će za dva dana biti obilježena godišnjica historijske vojne parade kojom su 7. novembra 1941. godine na front ispraćeni sovjetski vojnici.

Hiljade vojnika i učesnika smotre odjevenih u tradicionalne sovjetske uniforme marširale su danas Crvenim trgom i pokazale da je sve spremno za glavni događaj kojim će za dva dana biti obilježena 78. godišnjica od ispraćaja sovjetske vojske u borbe protiv njemačkih nacista u Drugom svjetskom ratu.

Historijska parada iz 1941. godine održana je u čast 24. godišnjice Oktobarske revolucije. Bila je to najkraća parada u istoriji i trajala je svega 25 minuta. U njoj je učestvovalo više od 28.000 vojnika i cijelo sovjetsko rukovodstvo.

Nacisti su u tom periodu bili na svega 30 kilometara od Kremlja i pripremali su se da zadaju konačan udarac, evakuacija grada je počela 16. oktobra.

Adolf Hitler je želio da osvoji Moskvu prije jake zime i da tog 7. novembra organizira na Crvenom trgu svoju paradu. Čak su vojnicima Vermahta nedaleko od Moskve podijelili i svečanu, paradnu uniformu, vagone su napunili sanducima najboljeg šampanjca i štampali pozivnice za proslavu.

Nacisti su bili pripremili i granit od kojeg su planirali da naprave spomenik Hitleru i postave ga na Crvenom trgu. Taj granit je danas izložen u zgradi glavne pošte u Moskvi.

S druge strane, sovjetske vlasti su organizirale historijsku vojnu paradu kako bi podigli borbeni duh i poslali poruku da se Moskva neće predati. Bila je to najvažnija vijest u svijetu tog dana, jer je poruka da SSSR nije poražen bila važna za antifašističke pokrete u cijeloj Evropi.

Iako je bila zakazana za 10 sati ujutru, u posljednjem momentu njeno održavanje je pomjereno za dva sata ranije. Snježna mećava bila je garant da njemački bombarderi neće djelovati, ali zato je došlo i do nesvakidašnje scene, jer su na događaj kasnili majstori zvuka i govor Staljina snimljen je bez tona.

Kasnije su u Kremlju napravili dekoraciju koja je podsjećala na tribinu, a Staljin je ponovio čitav govor. Da bi bilo autentičnije i da bi mu izlazila para iz usta zbog hladnoće, svi prozori su bili otvoreni. Taj prizor se pominje kao jedini slučaj da je Staljin nešto morao ponoviti dva puta.