Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je nakon sjednice Kolegijuma tog doma izjavio novinarima da ne postoji neka nova činjenica koja bi značila da će uskoro biti održana redovna sjednica Predstavničkog doma PS BiH.

“Stavovi su još uvijek identični stavovima kojima svjedočimo skoro deset mjeseci. Smatram da ne postoji ni jedan opravdan razlog da se ne održavaju redovne sjednice Predstavničkog doma PS BiH, s obzirom na činjenicu da imamo izabrane poslanike i rukovodstvo”, kazao je Zvizdić.

Ali, na žalost, dodao je on, Predstavnički dom nije do kraja konstituisan zato što jedna politička partija nije dostavila prijedloge imena, odnosno članova za parlamentarne komisije, koje su obavezan, neizostavan dio u procesu razmatranja i usvajanja zakona i drugih akata u Predstavničkom domu državnog parlamenta.

“Određene ideje od ljudi koji pokušavaju manipulisati na način da se može odmah zakazati sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH nisu do kraja istinite. Može se zakazati sjednica, ali za materijale koji ne zahtijevaju rad komisija, a takvih je vrlo malo, riječ je o nekoliko izvještaja. Mi govorimo o bitnim materijalima, važnim za život građana BiH, važnim za čitavu BiH, a to su budžet i zakoni, te, u ovom trenutku, već 42 finansijska sporazuma”, naveo je predsjedavajući Predstavničkog doma.

Istakao je da oni zahtijevaju obaveznu komisijsku fazu prije nego dođu na razmatranje u Predstavnički dom.

Pozvao je predstavnike Saveza nezavisnih socijaldemokrata da dostave imena članova komisija Predstavničkog doma PS BiH, a poslije i članova zajedničkih komisija koje će biti formirane s Domom naroda, “kako bi bila aktivirana sredstva koja u ovom trenutku iznose oko milijardu i sto miliona evra, dominantno namijenjena za saobraćajnu infrastrukturu na teritoriji čitave BiH i za komunalnu infrastrukturu u brojnim gradovima i opštinama BiH, kao i za projekte zapošljavanja, što bi značajno doprinijelo jačanju ekonomske osnove za razvoj BiH i otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje životnog standarda”.

“Ovo je apel onima koji iz čisto partikularnih, političkih i ličnih interesa blokiraju, antiustavno i antizakonski, rad najvišeg zakonodavnog tijela na nivou BiH”, naglasio je Zvizdić.

Ponovio je da nije došlo do nekog značajnijeg približavanja stavova koje bi probudilo optimizam ili nagovijestilo da će blokada biti završena u neko skorije vrijeme.