U okviru programa Erasmus+ Europska komisija objavila je poziv za prijave projekata za 2020. godinu. Očekivani proračun za ovaj program iznosi više od tri milijarde eura i veći je za 12 posto u odnosu na 2019. godinu.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics izjavio je kako je jako zadovoljan zbog ulaganja više od 3 milijarde eura u Erasmus+.

“To će nam pomoći da nastavimo inicijativu europskih sveučilišta, pokazujući kontinuirano ulaganje u europski obrazovni prostor. Ponosan sam što visokoobrazovne institucije formiraju snažne nove saveze, utirući put za sveučilišta budućnosti, za dobrobit studenata, osoblja i društva u cijeloj Europi”, naglasio je povjerenik Navracsics.

Na ovaj način mladim Europljanima pružit će se još više prilike za učenje, osposobljavanje i stjecanje profesionalnog iskustva u inozemstvu, priopćeno je iz Europske komisije.

Erasmus+ je značajan program Europske unije za mobilnost i transnacionalnu suradnju u područjima obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta, čiji su ciljevi poboljšanje vještina i zapošljivosti te modernizacija obrazovanja, osposobljavanja i zapošljavanja mladih.

U svibnju 2018. Komisija je predložila udvostručenje proračuna za Erasmus na 30 milijardi eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

U programu Erasmus sudjeluju i visokoškolske ustanove iz BiH kao partnerske države. Nacionalni Erasmus+ ured u BiH pruža podršku državnim tijelima, visokoobrazovnim institucijama i drugim relevantnim skupinama u implementaciji Erasmus+ aktivnosti u visokom obrazovanju.