Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da će telefonski razgovarati s američkim kolegom Donaldom Trumpom prije nego što donese odluku o posjeti Washingtonu tijekom sljedećeg tjedna.

“Obavit ću telefonski razgovor s Trumpom i donijet ću konačnu odluku nakon toga”, izjavio je Erdogan novinarima u parlamentu, prenosi turska državna televizija TRT.

Trump je pozvao Erdogana u Bijelu kuću 13. studenog.

Turskog čelnika razbjesnila su dva glasovanja u američkom Zastupničkom domu 29. listopada koja priznaju genocid nad Armencima i pozivaju na uvođenje sankcija Turskoj zbog njene ofanzive na sjeveroistoku Sirije i ubojstva kurdskih civila.

Ankara odbacuje korištenje termina genocid koji opisuje protjerivanja i ubojstva milijun i pol Armenaca tijekom Prvog svjetskog rata u Otomanskom carstvu, čija je državnopravna nasljednica Turska.

“Oni su donijeli odluke u svom parlamentu koje su ništavne i nevažeće za nas”, izjavio je Erdogan.

Oni su imali telefonski razgovor i 6. listopada nakon kojeg je Bijela kuća objavila kako će povući američke vojnike i napustiti sirijske kurdske partnere kako bi otvoriia put za tursku ofenzivu tri dana kasnije.

Erdogan je, povodom najave sankcija izjavio i da: “Oni koji nam prijete sankcijama očigledno ne znaju da je Allah jedina sila koja nam može uvesti sankcije”.