U Akademiji nauka i umjetnosti BiH održana je promocija monografije „Juraj Najdhart – arhitekta, urbanista, teoretičar, pedagog, publicista“ autora Ibrahima Krzovića i Tomislava Premerla. Monografija je omaž poznatom arhitekti Najdhartu, članu Akademije, dobitniku najviših društvenih priznanja, čovjeku koji je oblikovao arhitektonsku stvarnost Sarajeva, ali i drugih bh. gradova.

Radeći u Zenici od 1939. godine do početka Drugog svjetskog rata, Juraj Najdhart postavlja koncept nove stambene arhitekture za radničke porodice. Tipovi njegovih radničkih kuća su sinteza njegovih saznanja stečenih u Korbizijevom ateljeu u Parizu i samostalnom istraživanju kulture stanovanja u Bosni.

“Poruka ove monografije je i u tome, ne samo da se može sagledati fino, na jedan reprezentativan način cijeli opus i život jednog velikog arhitekte nego i to što ona odiše humanitetom. U cjelini govori o ljubavi, o plemenitosti arhitekte i arhitekture, da se arhitektura ne može pretvoriti u, kako bih kazao, komercijalno graditeljstvo”, kazao je autor Ibrahim Krzović.

Juraj Najdhart će ostati zapamćen i po skijaškoj kući na Trebeviću, zgradi Filozofskog fakulteta, Hemijsko-fizikalnom institutu i Domu izviđača u Sarajevu. Dao je urbanističko rješenje jezgri Marijin dvor u Sarajevu. Najveći spomenik ovog velikog arhitekte jeste zgrada Parlamenta BiH.