Generalna Skupština UNESKO-a proglasila je 2015. godine 5.novembar Svjetskim danom romskog jezika. Procjenjuje se da danas u Bosni i Hercegovini, regionu, ali i u Evropi, tek oko 30 odsto Roma govori svojim maternjim jezikom, čime se ozbiljno ugrožavaju i temelji romske kulture u Evropi.

Kao glavni uzrok slabe upotrebe romskog jezika u romskoj zajednici u našoj zemlji najčešće se navodi segregacija koju provodi većinska zajednica. Direktna posljedica je potiskivanje upotrebe romskog jezika i običaja i u romskim zajednicama.

“Mogu reći u nekim zajednicama da izumire, na primjer, na TK mogu reći konkretno da zajednice koje su udaljene od Tuzle većinom govore romski jezik, tj. u Kiseljaku, mogu pohvaliti Poljice, opština Lukavac, gdje
dosta Roma govori romski jezik, ali bliže, ne bih nikog da uvrijedim, ali evo, na periferiji Tuzle, koje su bliže, slabo se govori romski jezik“, ističe Denis Mujić iz Udruženja Roma “Bolja budućnost” iz Tuzle.

Romske nevladine oganzacije povodom Međunarodnog dana romskog jezika od vlasti traže da omoguće uvođenje romskog jezika u obrazovni proces kao dopunsku nastavu. Kantonalne vlasti konačno daju čvrsto
obećanje da će ovaj zahtjev biti ispunjen od naredne školske godine.