Sljedeće godine Italija će postati prva zemlja u svijetu koja će u obaveznu školsku nastavu uvesti učenje o klimatskim promjenama i održivom razvoju.

Talijanski ministar obrazovanja Lorenzo Fioramonti, član protuestablišmentskog Pokreta 5 zvijezda, najglasnije u vladi podržava zelene politike.

On je izjavio da će od početka sljedeće akademske godine u rujnu sve državne škole posvetiti 33 sata godišnje, gotovo sat nastave tjedno, problemima klimatskih promjena, prenose mediji.

Mnogi tradicionalni predmeti poput zemljopisa, matematike i fizike također će biti proučavani iz perspektive održivog razvoja, rekao je ministar, bivši profesor ekonomije na južnoafričkom sveučilištu u Pretoriji.

On je dodao da se cjelokupno ministarstvo promijenilo kako bi održivi razvoj i klimatske promjene postale središnjim dijelom obrazovnog modela.

Fiaromonti je kritikovan jer je poticao učenike da umjesto na nastavu odu na prosvjede protiv klimatskih promjena. Prijedlozi za nove poreze na zrakoplovne karte, plastiku i hranu sa šećerom za prikupljanje sredstava za obrazovanje snažno su napali kritičari koji su rekli da su Talijani već previše opterećeni porezima. Zatim je izazvao bijes konzervativaca kad je predložio da bi raspela trebala biti uklonjena iz talijanskih učionica kako bi se stvorio inkluzivnije ozračje za nekršćane.

Unatoč kritikama, vladin proračun za 2020. predstavljen parlamentu ovaj tjedan uključuje i porez na plastiku i novi porez na zašećerena pića.