U Banjaluci traje humanitarna manifestacija koju provode gimnazijalci “Sedmica umjetonosti”.

Novac koji bude prikupljen ovom akcijom bit će dodijeljen učenicima slabijeg imovinskog stanja kako bi mogli sebi platiti troškove poput maturalnog putovanja i tomu slično.

Ovim povodom u “Jutro za sve” BHT1 naša ekipa je razgovarala s Anastasijom Đorđom Bosančić.

Ona je istaknula kako ovo nije prva manifestacija ove vrste te da je ovo postao svojevrsni brend njihove gimnazije.

“Ovo organiziramo četvrti put, kao što ste rekli, riječ je o humanitarnoj manifestaciji, međutim, osim tog dijela imamo i kulturni dio u kojem naši učenici mogu u šest večeriju izlagati svoje radove”, ističe ona.

“Profesori nam daju moralnu podršku, ali je bit da sve radimo sami, a profesori su tu da nam pomognu oko nekih pravnih stvari”, kaže Bosančić dodajući da je odaziv velik i da se prikupio znatan dio sredstava.

Jedan od organizatora je i Miloš Grubešić koji je kazao kako je ova manifestacija krenula prije dva dana (ponedjeljak).

“Sve je počelo predstavom u ponedjeljak… Druga večer je bila večer poezije (utorak), a večeras (srijeda) će biti večer fotografije naših učenika… U četvrtak će biti večer pop kulture koja do sad nije bila u sedmici umjetnosti…” petak je, ističe Grubešić, rezervran za ples, subota je koncert predviđen za Mladena Tomića koji je sudjelovao na više festivala.

“Ulaznica košta jednu marku, osim koncerta kad košta tri marke… zadovoljni smo koliko smo novca prikupili i mislimo da će puno učenika moći otići na ekskurziju”, kaže Grubešić.