Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su danas u Sarajevu švedsku princezu Victoriju i princa Daniela.

Nakon sastanka sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom, princeza Victorija i princ Daniel prisustvuju u Parlamentarnoj skupštini BiH, zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, plenarnoj sjednici konferencije “Pametni rast za novu klimatsku stvarnost”.

Nakon toga bit će upriličena posjeta švedskoj IT kompaniji System Verification, kao i susret s djecom iz Banje Luke i Sarajeva koja učestvuju u radionici o pravljenju robota u prostorijama System Verifikation.

Planom posjete predviđen je i obilazak Sarajeva sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom i posjeta Konjicu.

Victoria: Klimatske promjene i zagađenje zraka su stvarni problemi

Princeza prestolonasljednica Victoria, princ Daniel i zamjenica predsjednika Vlade i ministrica za okoliš i Klimu Švedske Isabella Lövin prisustvovali su danas u Sarajevu otvaranju konferencie “Pametan rast za novu klimatsku stvarnost”.

Govoreći o temi konferencije, potvrdila je da ima saznanja da BiH poduzima sve mjere da smanji zagađenje zraka, ali je ocijenila da nove ideje i nove tehnologije mogu pomoći u tim naporima, uz neophodnost zajedničkog rada kako bi se odgovorilo na te izazove.

Princeza Viktorija u Parlamentu (2)
Foto: Aida Fazlić/BHRT

Upozorila je da zagađenje zraka predstavlja jedan od najvećih uzroka prerane smrti u svijetu, ali nažalost i u BiH, zbog čega je današnji skup prilika da se razmjene iskustva i predoče nove inovativnije prakse.

Princeza prestolonasljednica, koju je generalni sekretar Ujedinjenih nacija imenovao jednom od 17 ambasadora Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030, kazala je danas u uvodnom govoru na otvaranju konferencije da su odnosi između BiH i Švedske veoma dobri na nekoliko nivoa.

Podsjetila je da je oko 60.000 izbjeglica iz BiH došlo u Švedsku tokom ratnih dejstava devedesetih u BiH, a većina ih je ostalo živjeti u toj zemlji gdje su izgradili život, ali su odigrali i važnu ulogu u izgradnji boljeg i dinamičnijeg društva u Švedskoj.