U Sjevernoj Makedoniji, jednoj od zemalja Balkanske migrantske rute, situacija je mirna.

Nakon zatvaranja granice s Grčkom početkom 2016. godine, broj migranata se znatno smanjio. U državi postoje četiri centra: dva tranzicijska Tabanovce i Đevđelija, Centar za tražitelje azila Vizbegovo i prihvatni centar Gazibaba, koji je zatvorenog tipa. Naša ekipa posjetila je centre Tabanovce i Vizbegovo.

U tranzicijskom centru Tabanovce vrijeme kao da je stalo. Nekada je u ovom centru znalo biti oko četiri tisuće migranata, mi smo sada zatekli njih 16. Iako je Balkanska ruta službeno zatvorena, ilegalne ceste nisu. Migranti nalaze način kako da odu u zemlje zapadne Europe.

Ruman i Imad iz Afganistana stigli su u Sjevernu Makedoniju preko Grčke, a cilj im je otići u Francusku. Ruman kaže da je morao otići iz svoje zemlje, a za prelazak granice do sada je dao oko 4 tisuće eura.

RUMAN, Afganistan

Imamo problem u Afganistanu s Talibanima i ISIL-om. Želim otići u Francusku, imam obitelj u Parizu.

IMAD, Afganistan

Obitelj mi je u Afganistanu, brat mi je u Francuskoj, mnogo mi nedostaje, veoma.

Tranzicijski centar Tabanovce, u istoimenom selu na samoj granici sa Srbijom, jedan je od dva ovakva centra u Sjevernoj Makedoniji. U njega migranti mogu doći kada žele, po hranu, medicinsku pomoć ili odmor, kaže zamjenik upravnika tranzicijskog centra Arbnor Tefiku.

ABNOR TEFIKU, zamjenik direktora Tranzicijskog centra “Tabanovce”

Sada je mirna situacija, nema mnogo migranata, dođu ovdje i mogu otići kada žele. Ne možemo ih zadržati mimo njihove volje, naravno. Imamo informacije da se kreću oko centra, ali ne možemo ih natjerati da dođu ovdje.

Oni koji se odluče da traže azil dolaze u Vizbegovo, prihvatni centar za tražitelje azila, koji se nalazi oko tri kilometara od centra Skopja. Ove godine broj zahtjeva za azil blago je povećan u odnosu na prošlu godinu, potvrđuje direktor prihvatnog centra Vladimir Bislimovski.

Tranzicijski centar TABANOVCE - Sjeverna Makedonija (5)
Foto: Larisa Omerčić/BHRT

VLADIMIR BISLIMOVSKI, direktor prihvatnog Centra za tražitelje azila “Vizbegovo”

Prošle godine broj tražitelja azila bio je 300, ove godine mislim da ćemo završiti neki broj od 500. Obično ne žele ostati ovdje, dođu malo i idu. Po statistici nekoj obično ostaju nekih desetak dana ovdje u našem centru i idu.

Kako Makedonci kažu, nema najave o novom izbjegličkom valu iz Turske i Grčke. Otkako su početkom 2016. godine granice Sjeverne Makedonije, pa tako i čitava Balkanska ruta, formalno zatvorene, u Sjevernoj Makedoniji situacija je znatno mirnija nego prethodnih godina.