Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra da je promocija knjige Ilije Brankovića ‘Tuzlanska kapija – režirana tragedija’, u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije, “nova uvreda porodicama ubijenih djevojaka i mladića na Tuzlanskoj kapiji, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine”.

“Srbija i njene institucije ujedno šalju jasnu poruku da zvanično stoje iza sistematskog negiranja počinjenih zločina i zaštite presuđenih ratnih zločinaca”, istakao je Džaferović.

Podsjeća da “Srbija već godinama pruža utočište generalu VRS Novaku Đukiću, koji je pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđen za zločine na Tuzlanskoj kapiji”.

“Zaštita presuđenog ratnog zločinca, negiranje njegovog nedjela i vrijeđanje porodica nedužnih mladih ljudi koje je pobio, prije svega je anticivilizacijski čin, ali i čin kojim Srbija dodatno potkopava svoje odnose sa BiH. Vrhunac cinizma je da se promocija održava u trenutku posjete glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza, koji je upravo na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem iskazao nezadovoljstvo regionalnom saradnjom.

Kao član Predsjedništva insistirat ću da se, u okviru Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH, precizira politika Bosne i Hercegovine po pitanju regionalne saradnje i pronalaska načina da se zločinci pobjegli u susjedne države privedu pred lice pravde”, poručio je Džaferović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.