Novi vlasnik čapljinske “Laste” Petar Ćorluka planira uložiti oko 20 miliona KM za njenu obnovu, proširenje, te moguće povezivanje sa prugom, kako bi se mogla dovoziti sirovina i izvoziti gotovi proizvodi prema Pločama ili prema državama Evropske unije.

Kako je rekao, u trenutnim uslovima se ne može raditi, jer pogoni ne zadovoljavaju standarde za proizvodnju hrane.

“Mi moramo najprije obnoviti krov, moramo obnoviti zidove, podove, otvore, moramo sve obnoviti, već smo u pregovorima za nove tehnologije nove mašine. Užurbano na tome radimo, kad to sve završimo, onda će se raspisati konkurs i primati zaposlenici”, istakao je Ćorluka.

Ćorluka, koji je inače vlasnik “Violete” iz Gruda je naglasio da će od obnove, pa do buduće proizvodnje raditi na tome da objekat i proizvodi budu u skladu sa evropskim standardima, kako bi mogli izvoziti u Evropsku uniju.

Proizvodiće se samo “premier”

Prema njegovim riječima, cilj je da se lokalne stanovništvo tu uključi, da rade ljudi koji žele, znaju i hoće raditi taj posao.

Dodao je da će osigurati edukaciju u partnerskim firmama u Italiji i Njemačkoj kao što su Ferrero, Barilla i još neki proizvođači.

“Mi ćemo sigurno tu raditi jedan ‘premium program’ “, rekao je novi vlasnik “Laste”.

Kada je riječ o budućem statusu 30-ak radnika koliko je radilo nakon oživljavanja proizvodnje, Ćorluka kaže da će sve biti u skladu sa zakonom.

“Mi ćemo primati radnike u skladu sa zakonskim propisima, objavićemo konkurs i primati radnika koliko tehnologija bude zahtijevala”, rekao je Ćorluka.

Dodao je da će s novim tehnologijama i boljim sirovinama proizvesti proizvod bolji nego ikada i da će Čapljina ponovo mirisati na vrhunski keks.

Konačnim preuzimanjem „Laste” od strane „Violete”, zadovoljan je i čapljinski gradonačelnik dr Smiljan Vidić, koji je zajedno sa Ćorlukom obišao krug fabrike.

Podsjećamo, Fabrika „Lasta” proizvodnju je prekinula krajem 2016. godine, a radnici su upućeni kućama u januaru 2017-te godine. Stečajni postupak otvoren je u maju 2018-te godine, a prvi javni poziv za prodaju preduzeća u stečaju otvoren prije godinu dana. Nakon što tokom tri javna poziva fabrika nije pronašla strateškog partnera, uslijedio je četvrti – slobodnom nagodbom. Prodaja je izvršena prije tri i po mjeseca, a nakon što su riješene sve pravne nedoumice, Petar Ćorluka je zvanično postao vlasnik nekadašnjeg sinonima Čapljine.