Danas počinje dvadeset treće izdanje Jazz Festa Sarajevo (XX3 Jazz Fest), koji će i ove godine publici donijeti raznovrstan program.

Glavni program festivala večeras će zvanično otvoriti dva mlada muzičara. DrummingCellist i Adam Ben Ezra će održati dva solo koncerta u Narodnom pozorištu. Nakon toga u SARTR-u će nastupiti dva sastava – prvo će finski trio “Mopo” nastupiti sa legendarnim Jimijem Tenorom, a nakon toga neodoljivi holandski The EX.

Ovogodišnje izdanje Jazz Festa uz brojne etablirane i umjetnike nove generacije predstavit će i dva koncerta za sve ljubitelje standardnog jazz repertoara koji će na dva koncerta 8. novembra u Domu policije izvesti evropski i američki muzičari.

Solo koncert će održati Miles Okazaki koji će na gitari izvesti repertoar Theloniousa Monka, jednog od najvažnijih kompozitora u istoriji jazza i američke muzike.

Za istu ulaznicu publika Jazz Festa će, također u Domu policije, moći uživati u jazz standardima u izvedbi trija švicarske pjevačice Lucije Cadotsch.

Izdvajamo i dvostruki koncert 8. novembra kada će u Narodnom pozorištu nastupiti Brian Marsella Trio i Ambrose Akinmusire Quartet.

Ulaznice za sve koncerte mogu se kupiti u prostorijama Jazz Festa, a na dan koncerta bit će dostupne i na blagajnama dvorana u kojima će koncerti biti održani, sat prije početka koncerta.