Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas novinarima u Istočnom Sarajevu da politička situacija u Bosni i Hercegovini, kada je riječ o formiranju vlasti u našoj zemlji, ostaje nepromijenjena.

Dodik je na konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, upozorio kako nema inicijtive za mogućnost da se uspostavi Savjet ministara.

“Sinoć smo pokušali da razgovaramo da vidimo kako bi moglo da se pokrene na nivou Predsjedništva. Iznio sam svoje prijedloge i ukazao na potrebu da se uvaže stavovi Evropske komisije koja nije postavila pitanje integracije u NATO kao dio EU puta”, rekao je Dodik.

Govoreći o radu na nivou Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva je ustvrdio kako je očigledno da je riječ o paralizi. Istakao je kako je Predsjedništvo na današnjoj sjednici treći put zatražilo da Savjet ministara dostavi konzistentan plan kao odgovor na migrantsku krizu.

“Denis Zvizdić je jednom s telefona čitao nekakav plan, mi to nismo prihvatili. Tražili smo od Savjeta ministara da nam u roku sedam dana dostavi operativan plan, kao odgovor na migrantsku krizu”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je apsurd da Predsjedništvo ne može da dobije odgovor iz institucije koja bi, naveo je, trebala biti pomoćni organ.

“Danas se na sjednici nismo mogli usaglasiti oko činjenice da je Predsjedištvo prije nekoliko mjeseci razriješilo dva člana Upravnog odbora Centralne banke, a Sud Bosne i Hercegovine je bio stavio privremenu mjeru zabrane provođenja te odluke. Sud ju je povukao, a gospodin Džaferović osporava učešće srpskih predstavnika u Centralnoj banci. Jer, u zakonu piše da nedostajući član Upravnog odbora odmah mora biti popunjen”, rekao je Dodik.

On smatra da se ovdje radi o tome da tri člana Upravnog odbora odlučuju o pitanjima bez učešća predstavnika Srba.

Džaferović se, kaže Dodik, poziva da treba da se čeka sudska odluka u slučaju privatne tužbe.

“Žele da ovladaju i Centralnom bankom sa stanovišta sarajevske politike. I ja ću ubuduće tako probati da utičem. Sinoć smo od sedam naveče do jedan razgovarali. Saglasili smo se da ne valja pravosudni sistem i sistem javnih nabavki”, rekao je Dodik.

Dodik: Visoki predstavnik nije nadležan za NATO pitanja

Član Predsjedništva se osvrnuo i na sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i obraćanje visokog predstavnika Valentina Incka. Istakao je kako je Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma jasno precizirano da visoki predstavnik ima mandat da upozorava, predlaže i sugeriše i ništa više.

“Sam je sebi uveo Bonska ovlaštenja, sve je to bilo protivzakonito vršenje pritiska i nije bilo u skladu sa Dejtonskim sporazumom”, ocijenio je Dodik.

Najavio je održavanje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se poslanici referirati na dosadašnji rad visokog predstavnika.

“Kršio je Dejtonski sporazum i stvarao zabludu da ono što je nametnuto nasiljem može da funkcioniše. Visoki predstavnik se često petlja u ono što mu nije nadležnost te nastavlja da Republiku Srpsku identifikuje kao glavni problem”, smatra Dodik.

Visoki predstavnik je, naveo je dalje Dodik, isključivo nadležan za civilno provođenje Dejtonskog sporazuma, a bavi se NATO integracijama.

Dodik je rekao da Republika Srpska predlaže da se održi novi dogovor o svim navedenim pitanjima, ne isključujući mogućnost da se razgovara o nastavku rada Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, ali, kako je rekao, ne u ovom obliku.

On je najavio kako će tražiti razgovore sa Federacijom BiH o toj temi.

“Naš prvi zahtjev nije da istupimo iz tih sporazuma nego da razgovaramo o mogućim rješenjima. Sporazumi se mogu potpisivati samo na nivou dva entiteta. Čak i sporazum od petog avgusta koji više ne važi, govori o tome da se povuče institucija visokog predstavnika i u tome su saglasne sve tri stranke”, istakao je Dodik.

Pojasnio je kako Republika Srpska nije za odvajanje nego za mogućnost dogovora.

“Ali, nećemo da trpimo torturu visokog predstavnika. U tom slučaju – u budućnosti možemo pominjati i tu samostalnost”, rekao je Dodik.

Najavio je da će Narodna skupština Republike Srpske zaključkom tražiti od visokog predstavnika da dostavlja svoje izvještaje o radu Republici Srpskoj, u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

Održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti na kojima se razgovara o Bosni i Hercegovini je nepotrebno i prevaziđeno. Bosna i Hercegovina ne ugrožava mir, ocijenio je Milorad Dodik.

Dodik je novinarima, između ostaloga, rekao i da nisu stigla nikakva kompromisna rješenja iz Stranke demokratske akcije (SDA) te da on, kako je rekao, više ne želi da isprazno sjedi.

“Tačno je da smo sinoć razgovarali sedam sati. Kad sam došao na sjednicu Predsjedništva, Džaferović nije htio da podrži imenovanje Srba u Upravni odbor Centralne banke. Možda sam pogrešno mislio da smo napravili sinoć pomak”, rekao je Dodik i upozorio da se opstruiše imenovanje srpskih predstavnika u zajedničke institucije.

Spreman je, kaže, da bude dio zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine i da se konsenzusom donose odluke, ali, tvrdi Dodik, taj konsenzus izostaje.

“Pozivati visokog predstavnika na kažnjavanje blokade rada Parlamenta je pokušaj SDA da uvede intervencionizam međunarodne zajednice. Parlament će biti blokiran dok ne bude dogovora o formiranju vlasti”, zaključio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.