„Formula student“ jedinstven je projekat u Bosni i Hercegovini, a realizuje se pod okriljem Fakulteta mašinstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru. Studenti ovog fakulteta, zahvaljujući projektu, učestvuju na brojnim takmičenjima sa bolidima koje su sami osmislili i konstruisali.

Projekat „Formula student“ pruža studentima mogućnost da kroz praktično iskustvo steknu nova znanja i vještine. Kroz svoj rad FSRacing Team nastoji povezati edukaciju mladih kadrova sa stvarnim potrebama tržišta rada.

“Cilj ovog projekta jeste razvoj studenata kroz razvoj i izradu studenstskog trkaćeg bolida. Kroz ovo iskustvo nama su vrata otvorena širom auto-industrije i industrije općenito”, navodi Josip Šimić, član FS Racing tima.

Do sada je ovaj tim konstruisao dva bolida i sa njima su učestvovali na takmičenjima u Češkoj, Italiji i Rijeci. Rad na takvim projektima može donijeti brojne benefite.

Za nastajanje bolida i uspješnu praksu koja je neophodna studentima tehničkih fakulteta zaslužan je Industrijski prostor koji se nalazi u sklopu Fakulteta mašinstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru.