U toku je rekonstrukcija graničnog prijelaza (GP) Vardište kod Višegrada, a sredstva za rekonstrukciju osigurala je Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Rekonstrukcija podrazumijeva rehabilitaciju saobraćajnica, izgradnju nadstrešnice, kontejnere za zaposlene na carini i graničnoj policiji i treću reverzibilnu traku, kako bi smanjili gužvu na prijelazu.

Zbog rekonstrukcije graničnog prelaza Vardište između Srbije i Bosne i Hercegovine, saobraćaj je usporen i naizmjenično se odvija pomoćnom saobraćajnom trakom.

Vozači očekuju da će uslovi za saobraćaj nakon rekonstrukcije biti mnogo bolji nego što su bili ranije. Vozači kamiona, ipak, čekaju mnogo duže nego mala putnička vozila. Vozači očekuju bolje uslove.

“Šest sati čekam, a kolege su došle i prije. Sistem ne radi i nemamo veze. Mnogo se čeka”, kaže Mustafa Gjyndus, vozač iz Turske.

“Bit će bolje nego što je bilo. Nekog opterećuje, mene ne opterećuje”, rekao je Dragan Mančić, vozač iz Niša.

“Kad pada kiša, imat ćemo natkriveno kad dajemo dokumenta”, kaže Milan Marinković, vozač iz Požege.

Trenutno se radi na demontaži postojećih kontejnera i prevozu na novu lokaciju, gdje će se oformiti privremeni granični prelaz do rekonstrukcije glavnog graničnog prelaza.

Josip Leko, predstavnik izvođača radova firme “Promark”:
“Trenutno smo premjestili granični prelaz na privremenu lokaciju do završetka radova rekonstrukcije. Sljedeća faza je temeljne stope, temeljne grede koje krećemo od sutra. Rekonstrukcija je u završnoj fazi i planiramo kroz mjesec dana montažu. Do tad bi trebali završiti komplet pripremu za završetak radova”.

Rekonstrukcija graničnog prelaza odnosi se na skidanje asfalta, montažu metalnih stubova nadstrešnice, montažu kanalizacionih cijevi i slabe struje, kao i na sve ostale neophodne radove, kako bi se uslovi na graničnom prelazu Vardište doveli do zadovoljavajućih standarda.

Ukupna investicijska vrijednost rekonstrukcije graničnog prelaza Vardište iznosi 800.000 KM, a izvođač radova, firma “Promark” iz Mostara najavljuje da će radovi biti završeni do kraja tekuće godine.