Student kiparstva Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo Admir Šurković dobitnik je ovogodišnje nagrade ”Alija Kučukalić”, koja mu je dodijeljena danas u okviru otvaranja tradicionalne izložbe studentskih radova postavljene u galeriji Akademije. Koncept izložbe je da se napravi presjek najznačajnijih ostvarenja u toku prethodne studijske godine.

Tradicionalna Izložba Akademije likovnih umjetnosti predstavlja najbolje studentske radove nastale tokom godine kao rezultat nastavnoga procesa. Na ovaj način Akademija pored toga što obolježava godišnjicu svoga rada, svoja vrata otvara javnosti te im pruža uvid u ono što se tokom akademske godine radi na Akademiji.

Nagrada ”Alija Kučukalić” tradicionalno se dodjeljuje najboljem studentu u povodu godišnjice rada i postojanja Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, koja baštini tradiciju od 47 godine postojanja.

“Zahvalan sam na odluci komisije što su izabrali mene i moje skulpture, moje radove. Mada ja sam navijao i za svoju drugaricu Hanu jer su mi se dopale i njene skulpture”, kazao je dobitnik nagrade Admir Šurković.

Nagrada, s obzirom na to da je novčana, treba da bude daljnji poticaj najboljem studentu da svojim radom i zalaganjem bude primjer kojeg će slijediti generacije.