Prеdsјеdništvо Bosne i Hercegovine izrazilo je nezadovoljstvo što Vijeće ministara, iako je traženo od njega, još nije dostavilo informaciju o stanju u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u Bosni i Hercegovini, te zatražilo da to bude učinjeno u roku sedam dana.

Iz Predsjedništva je saopćeno da će po dobijanju pomenute informacije, zakazati vanrednu sjednicu Predsjedništva.

Na današnjoj redovnoj sjednici, Predsjedništvo je prihvatilo poziv predsjednika Pariškog foruma mira Pascala Lamya za učešće na Drugom pariškom forumu od 11. do 13. novembra u Parizu. Delegaciju naše zemlje će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić.

Prihvaćen je i poziv predsjednika Boruta Pahora za posjetu Republici Sloveniji 4. i 5. decembra.

Predsjedništvo je prihvatilo i poziv za učešće na panelu na visokom nivou “Perspektiva mladih u multilateralizmu” u okviru Generalne konferencije UNESCO-a, koja će biti održana 12. novembra u Parizu. Bosnu i Hercegovinu će predstavljati ministar civilnih poslova i predsjednik Državne komisije Bosne i Hercegovine za UNESCO Adil Osmanović.

Predsjedništvo je prihvatilo i poziv predsjednika Narodne Republike Kine Xia Jinpinga upućen članovima Predsjedništva za učešće na Samitu Centralne i Istočne Evrope, 15. i 16. aprila 2020. godine u Pekingu.

Predsjedništvo je usvojilo Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za period januar – juni 2019. godine.

Predsjedništvo je donijelo odluke o prihvatanju nekoliko sporazuma, među kojima je i sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji Projekta autocesta/brza cesta Sarajevo – Beograd – Sarajevo.

Predsjedništvo je odobrilo i zaključivanje Memoranduma o saradnji između Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Državne izborne komisije Republike Slovenije o saradnji u oblasti izborne administracije.