Dvojica bivših uposlenika Twittera optužena su u Sjedinjenim Državama da su špijunirali za Saudijsku Arabiju.

Optužnice podignute u srijedu u San Franciscu navode da su saudijski agenti tražili lične podatke o korisnicima Twittera, uključujući poznate kritičare saudijske vlade.

Optuženi su Ahmad Abouammo, američki državljanin, te Ali Alzabarah i Ahmed Almutairi iz Saudijske Arabije.

New York Times kaže da je ovo prvi put da su saudijski državljani optuženi za špijuniranje u Sjedinjenim Državama. U optužnici se navodi da je Almutairi djelovao kao posrednik između dvojice zaposlenika Twittera i saudijskih zvaničnika.

Ahmad Abouammo pojavio se na sudu u Seattlu u srijedu i određen mu je pritvor dok čeka još jedno ročište u petak. Optužen je i da je lažirao dokumente i davao lažne izjave FBI-u. Abouammo je navodno napustio posao menadžera medijskog partnerstva na Twitteru 2015. godine.

Vjeruje se da su obojica Ali Alzabarah i Ahmed Almutairi u Saudijskoj Arabiji.

Alzabarah, bivši inženjer Twittera, optužen je za pristup ličnim podacima više od 6.000 korisnika Twittera u 2015. godini, nakon što su ih zaposlili saudijski agenti.

Njegov supervizor ga je ispitao o ovome i stavio ga na administrativni dopust prije nego što je on sa suprugom i kćerkom pobjegao u Saudijsku Arabiju, saopćili su istražitelji.

U saopćenju, Twitter je objavio da je prepoznao “šta sve određene osobe mogu uraditi” kako bi pokušale narušiti njihove uslugu.

Razumijemo nevjerovatne rizike s kojima su suočeni mnogi koji koriste Twitter kako bi podijelili svoje perspektive sa svijetom i da bi oni koji su na vlasti mogli biti odgovorni. Na raspolaganju imamo alate za zaštitu njihove privatnosti i njihove sposobnosti za obavljanje vitalnog posla – navodi se u saopćenju iz Twittera.