Napoleonov omiljeni general zvanično je identificiran pomoću DNK analize ostataka njegovog kostura koji je imao samo jednu nogu, a pronađen je na zapadu Rusije.

Analizom je potvrđeno da kosti pripadaju Charles-Etienneu Gudinu, tvrde francuski arheolozi, a prenosi BBC.

Gudin je u 44. godini života pogođen topovskom kuglom u blizini grada Smolenska tokom francuske invazije Rusije 1812. godine. Morali su mu amputirati nogu nakon tog incidenta, ali je svejedno umro tri dana kasnije od gangrene. Njegovo srce je vraćeno u Francusku.

Kostur su u julu otkrili francuski i ruski arheolozi u drvenom kovčegu u parku ispod temelja.

Potraga za Gudinovim posmrtnim ostacima počela je u maju, a predvodio ju je Pierre Malinowski, historičar koji je dobio podršku Kremlja.

Ove je sedmice rekao da su se DNK nalazi na ostacima pronađeni u Rusiji poklapali s onima Pierre-Cesara Gudina, brata Charles-Etiennea Gudina, koji je također bio napoleonski general.

DNK analiza je pokazala poklapanje od 100 posto. Nema više nikakve sumnje – rekao je Malinowski za televiziju France Bleu.

U vrijeme njegove smrti 22. augusta 1812., francuska vojska uklonila je Gudinovo srce i sahranila ga u kapeli na pariškom groblju Père Lachaise.

Istraživači su koristili memoare Louis-Nicolasa Davouta, još jednog francuskog generala iz napoleonske ere, koji je organizovao Gudinovu sahranu i opisao lokaciju. Potom je slijedilo još jedno pismeno svjedočenje očevica što ih je odvelo do kovčega.

Od rođenja aristokrat, Gudin je bio učesnik i francuskih revolucionarnih i napoleonskih ratova. Pohađao je istu vojnu školu kao Napoleon Bonaparte, a vjeruje se da je bio jedan od omiljenih generala francuskog cara.

Bista s njegovim likom nalazi se u palači Versailles, njegovo ime je upisano na Trijumfalnu kapiju u Parizu, a po njemu je nazvana i jedna ulica u glavnom gradu Francuske.