Srebrenička Banja Guber 1903. godine na američko tržište izvezla je milion boca ljekovite vode. Nakon rata, nekada popularno lječilište prestalo je sa radom. Godinama opštinske vlasti pokušavaju da Banju Guber ožive. Sada su spremni i na kreditno zaduženje. U njeno pokretanje bilo bi uloženo 800 hiljada maraka.

Lokalna vlast najavljuje da bi Banja Guber uskoro trebalo da počne sa radom. Pokretanje Banje, kažu, biće prioritet. Građani Srebrenice se nadaju da će tako i biti, barem dijelom kapaciteta, jer bi to značilo nova radna mjesta.

„Banja Guber je bila jedan od oslonaca razvoja ovdje u Srebrenici prije rata. Imamo obećanja, dolazio je jedan tim iz Vlade RS da pokuša da riješi taj problem, najavljeno je da će i u budućnosti doći predstavnici Vlade RS i opštine Srebrenica da pokušaju naći rješenje“, kaže zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić.

Opština Srebrenica će se za kapitalne projekte kreditno zadužiti 2,4 miliona KM. Od toga će 800 hiljada biti uloženo u pokretanje Banje Guber.

„Sredstva koja su planirana će se utrošiti nakon regulacije, odnosno nakon dobijanja potrebne dokumentacije, koja zahtijeva mnogo vremena, mnogo truda i mngo rada, kako bi došli do realizacije ovih sredstava. Naravno, sredstva su obezbijeđena kako bismo mi imali jednu sigurnost da uđemo u ovaj posao, a ukoliko ne bude prostora da se realizuje u ovom periodu, mi ćemo to prebaciti na projekte koji će moći da se izrade bez zastoja“, navodi načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Banja Guber je glavni turistički potencijal Srebrenice, a opština će, u nastojanjima da pokrene Banju, imati podršku Vlade Republike Srpske.

„Opština Srebrenica će svakako imati podršku Ministarstva trgovine i turizma, turistički potencijali su nažalost malo iskorišteni, ali evo radimo da oni budu iskorišteni u svom punom sjaju, onako kako i zaslužuje“, tvrdi pomoćnica ministra za turizam i ugostiteljstvo Republike Srpske Dragana Ristić.

Možda je teško ponoviti uspjeh Banje Guber iz 1903. godine, međutim sigurno je da bi njeno pokretanje značilo oživljavanje Srebrenice, ali i šireg regiona.