U Kamenoj kući tvrđave Kastel u Banjaluci večeras će biti izloženo 31 idejno rješenje pristiglo na međunarodnom konkursu za novi most u Docu.

Projekat po kojem će most biti izgrađen biće kombinacija pobjedničkog i drugoplasiranog, a gradski oci nadaju se da će most postati novi simbol Banjaluke. U toku su i radovi u užoj gradskoj zoni.

Gradski arhitekt, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu Ivan Rašković istakao je da je most na početku definisan saobraćajnom studijom i regulacionim planom, a onda je donesena, kako je kazao, ispravna odluka da se njegovo, uslovno rečeno, oblikovanje – jer to nije samo umjetnički nego i inžinjerski posao -dobije putem javnog međunarodnog konkursa.

“Konkurs je više nego uspio sa pristiglim 31 radom, od koga je 11 iz inostranstva. Prvonagrađeni i drugonagrađeni rad, što je sasvim normalno na konkursima ove vrste, uz saglasnost autora biće predloženi kao kombinacija, gdje će se prednost i jednog i drugog rada putem simbioze spojiti u jedno kvalitetno rješenje”, rekao je Rašković u razgovoru za BHRT.


Prema njegovim riječima, novi most će, pored toga što će premostiti rijeku, afirmisati i pješački i biciklistički saobraćaj, postaviti vidikovac, riješiti rječne obale i još sijaset tema na toj lokaciji.