U Gazi Husrev-begovoj biblioteci održana je međunarodna konferencija pod nazivom “Suživot Jevreja i muslimana”, dvije stotine godina od Sarajevskog Purima.

Islamska i Jevrejska zajednica u Bosni i Hercegovini, potpisale su sporazum i odlučili da zajedno obilježe taj događaj, i time afirmišu suživot Jevreja i muslimana u BiH. Skup je počeo otvaranjem izložbe Elija Taubera o Sarajevskom Purimu.

Na jevrejski praznik Purim navršilo se 200 godina od događaja koji je muslimane i Jevreje ovoga grada zauvijek povezao. Naime, nakon što je nekoliko sarajevskih Jevreja bačeno u tamnicu bez ikakvog razloga, muslimani su se organizovali i spasili komšije.

“To je događaj koji je u svoje vrijeme bio značajan, znači, takva stvar se nije desila da u Osmanskom carstvu, niti je poznato u historiji Jevrejske zajednice, da je bio jedan događaj u kojem je narod spasio Jevreje, znači Sarajevo je po tome definitivno specifično”, kaže autor izložbe Eli Tauber.

“Do sada o tome nije bilo filma, koliko znam, nije bilo neke romaneskne obrade toga događaja, a ja mislim da je on itekako važan. Prvo i, čini mi se, jedino zbog toga što su postojale među narodom, običnim narodom horizontalne veze, socijalne veze, društvene i veze prijateljstva, znači običnog narodnog prijateljstva”, smatra učesnik konferencije Enes Karić.

Cilj Konferencije bio je pokazati na primjerima kroz historiju od 500 godina dobre odnose između muslimana i Jevreja u Bosni i Hercegovini.

“Mislim da je jako značajno i danas, kada su tenzije u svijetu visoke, kada su odnosi između muslimanskog svijeta i drugih sasvim drugačiji i kada postoji užasan porast islamofobije svugdje, da dokažemo kako se može živjeti normalno”, mišljenja je predsjednik Jevrejjske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci.

Namjera Konferencije bila je i promovisanje suživota Jevreja i muslimana kao integrativnog dijela bosanskohercegovačke kulturne baštine.