Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović (SDS) i Branislav Borenović (PDP) obratili su se medijima povodom inicijative za izmjene Poslovnika o radu, koje bi trebale omogućiti normalan rad ovog organa državne zakonodavne vlasti.

Šarović je rekao da su SDS i PDP pokrenuli inicijativu za izmjenu Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koje bi trebale dovesti do deblokiranja rada ovog doma.

“Smatramo da je naša inicijativa legitimna i ozakonjena i da ima za cilj omogućiti normalno funkcionisanje Predstavničkog doma PS BiH. Vjerujemo da ćemo uspjeti u ovoj inicijativi koja je i legitimna i društveno opravdana”, rekao je Šarović i istakao da bh. ekonomija trpi zbog nerada Parlamentarne skupštine BiH jer mnogobrojni sporazumi stoje na čekanju.

“Mislim da ćemo uspjeti osigurati i podršku drugih stranaka. Za sada je 14 poslanika potpisalo ovu inicijativu, a tek smo počeli s prikupljanjem potpisa”, kazao je Šarović i objasnio da se izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma PS BiH odnose na omogućavanje formiranja stalnih parlamentarnih tijela, odnosno komisija, bez kojih nije moguće normalno funkcionisanje državnog organa zakonodavne vlasti.

Šarović je rekao da je suština u tome da članove komisija, ako stranke ne mogu postići dogovor, bira Kolegijum Predstavičkog doma PS BiH, a ukoliko ni tu ne bude dogovora, onda da komisije formiraju stranke koje su spremne delegirati svoje poslanike u radna tijela.

“Vanredna sjednica Predstavničkog doma PSBiH će vjerovatno biti zakazana iduće sedmice i početkom sedmice ćemo definitivno znati precizan datum”, rekao je Šarović.

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu PS BiH Branislav Borenović naveo je da je krajnje vrijeme da stranke reaguju jer se već godinu dana čeka konstituisanje Predstavničkog doma PS BiH koji je blokiran.

“Komisije imaju veliki značaj u PS BiH. Mnogo veći nego u drugim parlamentima u Bosni i Hercegovini”, kazao je Borenović i dodao da bi se ovim prijedlogom omogućilo formiranje parlamentarnih komisija.

“Krajnje je vrijeme da profunkcioniše Predstavnički dom PS BiH jer preko 300 tačaka čeka da državni organ zakonodavne vlasti počne s radom. Tu je i budžet za 2019. godinu. Želimo poslati poruku da je jako važno da Predstavnički dom PS BiH radi u normalnom kapacitetu. Želimo da se ovako nešto uradi i u Domu naroda PS BiH. Jako je loše, besmisleno i štetno za cijelu BiH da Parlamentarna skupština BiH ne funkcioniše. Zbog devet poslanika u Predstavničkom domu PS BiH ne funkcioniše Parlamentarna skupština BiH”, rekao je Borenović, koji je licemjernim ocijenio situaciju u kojoj parlamentarci primaju platu i putuju po konferencijama, a u isto vrijeme blokiraju rad Parlamentarne skupštine BiH.

Borenović je na kraju rekao da su inicijativu su za sada podržali poslanici SDP-a, A-SDA, Naše stranke i Demokratske fronte, a da svoje potpise na inicijativu nisu stavili poslanici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, ali da to ne znači da se neki možda neće predomisliti.

KOŠARAC: ZBOG FOTELJA U SARAJEVU, SDS I PDP POKUŠAVAJU DA URUŠE USTAVNU POZICIJU RS

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac oštro je osudio prijedlog Kluba poslanika SDS-a i PDP-a da Predstavniči dom odlučuje o članstvu u komisijama, upozorivši da bi na taj način bila oslabljena ustavna pozicija Republike Srpske.

“Iz dana u dan sve je jasnije da SDS i PDP na čelu sa Mirkom Šarovićem samo smišljaju načine kako da ostanu u svojim foteljama, ne mareći za poziciju Republike Srpske i srpskog naroda u BiH”, istakao je Košarac u izjavi za Srnu.

On je upozorio da bi realizacijom ovog “‘prljavog i licemjernog plana izbornih gubitnika iz Republike Srpske u značajnoj mjeri bila oslabljena pozicija RS i njenih predstavnika na nivou BiH, a sve zarad njihovih fotelja”.

“Ako bi se na ovaj način, bez Kluba poslanika SNSD i Srpskog kluba formirale komisije, to bi dovelo do ekstremnog slabljenja i derogiranja ustavne pozicije Republike Srpske. Ali, to očigledno Mirka Šarovića nije briga, jer njega nikada nije ni interesovala pozicija i snaga Republike Srpske, već njegova pozicija, lični interes i fotelja za koju se drži svim silama”, naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, jedna trećina poslanika iz Republike Srpske izabrana na neposrednim izborima mora biti na isti način predstavljena u komisijama, a ovaj plan SDS-a i PDP-a je rušenje Ustavom zagarantovanih prava Srba i predstavnika Republike Srpske da budu ravnopravno i ustavno zastupljeni u komisijama i da na taj način donose odluke.

“Javnost mora da zna da su o ovoj ideji govorili predstavnici SDA na sjednici proširenog Kolegijuma, a da sada te njihove ideje pokušavaju da realizuju SDS i PDP kao njihovi izvođači radova uz pomoć pojedinih stranaka iz Federacije BiH”, rekao je Košarac.

On je konstatovao da Mirko Šarović ne brine o građanima Republike Srpske, čiju izbornu volju ne poštuje, već o sopstvenim interesima, a ustavna pozicija Republike Srpske trebalo bi da bude “žrtva njegove sada već bolesne želje za opstankom u fotelji i u vlasti”.

“Sa ovakvim Šarovićevim planovima možemo samo da očekujemo ozbiljnu štetu po Republiku Srpsku. SNSD neće dozvoliti izigravanje Ustava, zakona i izborne volje građana Republike Srpske i koliko god se Mirko Šarović upinjao da je uruši, mi ćemo još više da je štitimo”, poručio je Košarac.