Predstavnici svih nivoa vlasti Federacije Bosne i Hercegovine spremni su učestvovati u projektu izgradnje brze ceste kroz Sarajevo, te bi trebalo što prije definisati određena pitanja kako bi svi u skladu sa svojim nadležnostima pokrenuli aktivnosti u vezi sa budućim sarajevskim autoputem.

Ovo je istaknuto na prvom sastanku o ovoj temi, čiji je domaćin bio federalni premijer Fadil Novalić.

Novalić je istakao da je ovo pitanje važno za sve građane Sarajeva, te da su svi svjesni problema saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

“Svi smo svjesni problema saobraćaja u KS, nesprestanih zastoja, zagađenja i povećanog broja automobila. Odavno postoje rješenja za sarajevski autoput, a sad smo tu da vidimo i zajedno razgovaramo koje je najbolje i najeftinije rješenje kako bismo došli do toga da građani za tri do četiri godine vide neke konkretne rezultate”, rekao je Novalić.

Razgovarano je i o trasi buduće saobraćajnice, problemu eksproprijacije, izrade neophodnih planova, određivanju nosilaca aktivnosti. Dogovoreno je formiranje radne grupe i da sljedeće sedmice novi sastanak organizuje Kanton Sarajevo. Tada bi trebalo doći do konceptualnog rješenja i planova za naredne aktivnosti. Istaknuto je da je dobra stvar što se ova saobraćajnica može graditi u nekoliko faza.

Iz Željeznica FBiH je poručeno da se neće protiviti eventualnom suženju njihovog koridora na određenim dionicama.

“Ovo trebamo rješavati samo zajedničkim snagama, hrabro i odlučnije i mi smo potpuno na raspolaganju u oblastima gdje možemo pomoći, samo treba odrediti nosioca aktivnosti. Dajemo punu podršku i svi ovdje mislimo da treba što prije početi s aktivnostima”, rekao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija KS Amel Kovačević, načelnik Opštine Novi Grad Semir Efendić, predstavnici odbora za promet i komunikacije i za prostorno uređenje, stambenu i komunalnu politiku, ekologiju i turizam Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zatim Grada Sarajeva i Opštine Novo Sarajevo, kao i direktori JP Željeznice FBiH Enis Džafić, JP Cesta FBiH Ljubo Pravdić, Direkcije za puteve KS Selmir Kovač i izvršni direktor JP Autocesta FBiH Adem Zolj.