Britanija je danas izdala više od 100 upozorenja na poplave, dok je stanovnicima u dijelovima sjeverne Engleske preporučeno da napuste domove nakon što su količine padavina u proteklih 24 sata bile ravne mjesečnom prosjeku. Jedna žena je poginula, a njeno tijelo izvučeno je iz vode u Darleyju.

Deseci ljudi ostali su odsječeni od svijeta u tržnom centru u gradu Sheffieldu tokom noći, a stotinjak ostalih spasili su vatrogasci iz obližnjeg tržnog centra u čamcima za spašavanje.

Najveća prijetnja je kućama u pet oblasti u blizini rijeke Don kod grada Doncastera u kojima je, kako su vlasti saopćile, neprekidna kiša izazvala teške poplave koje su ugrozile ljudske živote.  

“Mještanima u tim oblastima preporučeno je da se odmah evakuiraju. Apelujemo na ljude da potraže utočište kod porodica i prijatelja. Centri za smještaj su uspostavljeni”, saopćilo je gradsko vijeće Doncastera.

Poplave Engleska
Foto: PA

Iako su najteže poplave zahvatile centralnu i sjevernu Englesku, stotinjak upozorenja izdato je širom zemlje gdje je agencija za okoliš upozorila na mogućnost poplava. Obilne kiše također su izazvale prekide u saobraćaju dok su neki željeznički operateri uputili savjete “protiv putovanja” u mjestima u okolini Sheffielda, a brojne ceste također su zatvorene. 

“Žalosno je vidjeti te užasne poplave širom sjeverne Engleske. Zahvaljujem se osoblju agencija za vanredne situacije i volonterima koji pomažu ugroženim porodicama u ovom teškom trenutku”, objavio je premijer Boris Johnson na Twitteru, prenosi Reuters.