Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala je danas Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini da ukine plaće zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, s obzirom na to da ne zasjedaju, pogotovo članovima SNSD-a.

U zaključcima koje je nakon sjednice stranačkog Predsjedništva saopćio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, navedeno je i da je odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), koja se tiče pristupa podacima o ratnim zločinima, nezakonita. Predsjedništvo SDA, stoga, pozva članove tog tijela da podnesu ostavke, a nadležne da protiv njih pokrenu krivični postupak.

U SDA smatraju da je promocija knjige u Srbiji, kojom se negira zločin na Tuzlanskoj kapiji, uvredljiva za žrtve, te da bi za zemlju poput Srbije bilo pametnije da prestane štititi Novaka Đukića, koji je za taj zločin pred Sudom BiH osuđen na 20 godina zatvora.

Što se migrantske krize tiče, Predsjedništvo SDA smatra da treba reagovati što brže, s obzirom na to da se pogoršavaju vremenski uslovi.

Također, upućen je poziv općinama da, kada se radi o smještaju migranata, pokažu više solidarnosti, ali i građanima, koje se podsjeća da su i oni bili u ovakvoj situaciji.