Nerad i neodgovornost domaćih političara vidljivi su skoro na svakom koraku, a cijenu plaća stanovništvo. Primjer iz Glamoča: poljoprivrednici ne mogu dobiti više zemlju u zakup, te im je uskraćena mogućnost da se bave onim od čega jedino mogu da žive.

Nikad manje ozimih usjeva na Glamočkom polju. Razlog nije objektivne, već subjektivne prirode onih koji gospodare državnom zemljom.

Problem je, naime, u tome što su ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta ili istekli, ili će uskoro isteći, a novi se ne mogu sklopiti.

“Ljudi su suočeni sa situacijom da se ne zna da li će se moći obrađivati zemlja, kako će se obrađivati, ko će upravljati tom zemljom”, kaže Slobodan Paštar, općinski referent za poljoprivredu.

Suočen s ovim problemom je i Resko Vidimlić, kojemu je istekao rok zakupa poljoprivrednog zemljišta od oko 350 hektara, a čija farma broji više od 200 krava i više od 600 ovaca. Bez novog ugovora, njegovu gospodarstvu nema opstanka.

“Sve je to gotovo, imam uloženo u mašine negdje cirka do milijun maraka i sad to sve treba uništiti”, kaže farmer Resko Vidimlić.

Problem je u ovom slučaju taj što općina ne može krenuti u postupak dodjele zemlje u zakup, prije nego što županijska vlada usvoji glamočki program gospodarenja tim zemljištem.

“Treći put sa vlade resorni ministar skida Program gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu općine Glamoč. Ovaj put ga je skinuo iz razloga što Program nije dostavljen u formi prijedloga”, kaže Nebojša Radivojša, načelnik Općine Glamoč te napominje da to nije točno.

“Program nije usklađen sa zakonom. To je konstatiralo i županijsko ministarstvo pravosuđa i mišljenje koje možete viditi, druga stvar, on je diskriminatoran u nekim svojim odredbama, to mi trebamo hitno raspraviti”, rekao je Ivica Brešić, ministar poljoprivrede Kantona 10.

“Ako ovo ne riješe nadležne institucije vlasti, mi možemo reći ljudima prodajte to, uništite i onda da to ostane pusto”, ističe Halil Dizdar, Udruženje poljoprivrednih proizvođača, Glamoč.

“To se forsira na dnevni red sada mimo zakona zato što je to dio dogovora HDZ-a i SNSD-a oko trenutne situacije za formiranje vlasti i trenutne situacije ko će imati većinu u vladi”, smatra Ivica Brešić, ministar poljoprivrede Kantona 10.

Ovaj slučaj je za svaku osudu, jer umjesto poljoprivredne proizvodnje, na ovakav način se na Glamočkom polju, i to na površini većoj od tisuću i 800 hektara, potiče samo rast korova.