Mreža “Naše društvo“ iz Mostara pokrenula je inicijativu “Sa knjižicom u privatnu ordinaciju”. Zakon na federalnom nivou daje ovu mogućnost, a u nekim kantonima, kao i u Republici Srpskoj, već se primjenjuje. Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) poručuju da još ne postoje uslovi za njegovu primjenu.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu još uvijek, za razliku od ostalih kantona u Bosni i Hercegovini i Republike Srpske, nije omogućeno korisnicima zdravstvenog osiguranja obaviti pregled u privatnoj ordinaciji bez plaćanja, samo uz ovjerenu zdravstvenu knjižicu. Federalni zakon je tu jasan.

“On kaže da Zavod zdravstvenog osiguranja ugovara usluge na osnovu obima i vrste kvalitete usluge, ne praveći razliku između javnog i privatnog zdravstva. Naš zavod nema nijedan sklopljen ugovor sa privatnim ustanovama, dozvoljavajući tako da se redovi gomilaju i da građani plaćaju privatnicima”, rekao je Marin Bago iz Mreže “Naše društvo”.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja ne vide potrebu da se pacijenti upućuju u privatne ordinacije, pored 15 javnih ustanova koje zavod već finansira. Jedan od razloga leži i u poslovanju privatnih ustanova.

U HNK 15 ustanova primarne i tercijarne zaštite

“Imamo privatne ustanove u kojima je samo jedna ustanova registrirana na liječnika koji radi u njoj. Sve druge su registrirane na umirovljenike i dobar dio njih dolazi iz Dubrovnika ili ne znam od kud. Apsolutno ne postoji potreba da uvodimo osiguranike u jednu ovakvu situaciju”, kaže Rade Bošnjak, direktor ZZO HNK.

Za postojeće stanje u zdravstvu, vlasnik zubne poliklinike Gordan Jurišić krivi dugogodišnju tržišnu tranziciju koja predugo traje. On smatra kako bi prava pacijenata morala biti izjednačena.

Loša tržišna tranzicija

“Ako idemo na zdravstvo koje je tržišno, odnosno javno i privatno, mi bi morali izjednačiti prava pacijenta da se liječi tamo gdje on želi za svoj novac. U mnogim zemljama je to riješeno na način da vi u privatnim praksama možete ostvariti neki vid usluge temeljem vašeg zdravstvenog osiguranja”, kaže Jurišić.

Po svemu sudeći, građani Hercegovačko-neretvanskog kantona će još neko vrijeme morati pričekati na odlazak u privatnu kliniku sa ovjerenom knjižicom. To je samo još jedna u nizu stvari u kojima ovaj kanton zaostaje za drugima.