Banjaluka nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda što utiče na zagađenje rijeka, a duže vremena vodi se polemika koja tehnologija bi bila najbolja da bi u gradu bio riješen ovaj problem.

Po idejnom rješenju od prije 15 godina, za obradu otpadnih voda planirano je jedno centralno postrojenje. U međuvremenu, pojavila su se i druga rješenja, koja predviđaju decentralizovana postrojenja, odnosno više manjih objekata raspoređenih po gradu. Oba rješenja imaju prednosti i mane, a zajedničko im je da koštaju nekoliko stotina miliona maraka koje Grad nema.

Jedno veliko ili više manjih postrojenja za preradu otpadnih voda dilema je koju u narednom periodu trebaju razriješiti stručnjaci. Prvobitna ideja bila je da se nizvodno od Banjaluke u Delibašinom selu gradi centralizovano postrojenje. Sada se razmatra i mogućnost da se umjesto jednog velikog izgradi više manjih postrojenja, jer je ova varijanta finansijski ipak nešto povoljnija.

OGNjEN ŠUKALO, pejzažni arhitekta Grada Banjaluka

“Treba zaista ozbiljno da razmotrimo mogućnosti za decentralizovana odnosno lokalizovana rješenja. Ona se vrlo često pojavljuju kao zamjenska i lošija, ali jednim pažljivim pristupom možemo da pređemo na ona tehnološka rješenja koja su vrhunska i koriste se kao vrlo savremena”.

Iz nevladinog sektora poručuju da rješavanje problema prerade otpadnih voda zahtijeva šire učešće javnosti kako bi se došlo do kvalitetnog i dobrog rješenja.

VIKTOR BIJELIĆ, Centar za životnu sredinu, Banjaluka

“Na taj način bi se kvalitet vode rijeke Vrbas i nizvodno Save poboljšali odnosno bio bi bolji status tih voda”.

Bez obzira koja se varijanta ocijeni najboljom, Gradske vlasti ističu da trajno rješenje tretmana otpadnih voda nije moguće bez sredstava evropskih fondova. Navode primjer grada Rijeke koji je dva puta manji od Banjaluke, a u kojem uskoro započinje gradnja centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda. Vrijednost tog projekta je 300 miliona evra, a 85 odsto sredstava su iz fondova Evropske unije.

IGOR RADOJIČIĆ, gradonačelnik Banjaluke

“Samo za projekat koji nama treba rješenje otpadnih voda i izgradnje jednog ili više postrojenje i naravno dijela kanalizacione mreže i ostaloga trebaće nekoliko stotina miliona maraka. To je najveći projekat što se finansija tiče i on bez dostupnosti bespovratnih evropskih sredstava ili nekim sličnim u dogledno vrijeme u Gradu neće riješiti”.

Po svemu sudeći problem otpadnih voda u Banjaluci neće se riješiti u skorije vrijeme, a do tada će se nastaviti svakodnevno zagađivanje Vrbasa.