Kulturni centar Trebinje dobio je nagradu za projekat “Život na granici Bosne i Hercegovine i Crne Gore – stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije”, za njabolji potez u turizmu u sezoni ljeto 2019. godine. Projekat je rađen u okviru prekogranične saradnje, a učestvovali su Trebinje, Bileća, Nikšić i Plužine.

Projekat je trajao šesnaest mjeseci u okviru kojeg je promovisano kulturno nasljeđe četiri grada Trebinja, Bileća, Plužine i Nikšić. Prema riječima koordinatora projekta Miljana Vuković imali su veliki broj aktivnosti od valorizacije kulturno istorijkog nasljeđa na negdje četrdeset lokacija uz BiH i Crnoj Gori.

MILjAN VUKOVIĆ, koordinator projekta

U tom smislu i jeste nagrada koju nam je dodjelio indikator.ba kao jedna od najuspješnijih inicijativa u BiH u protekloj godini, barke na Trebišnjici koje smo kroz projekat proizveli i stavili u funkciju i približili građanima kulturno istorisjko blago gledajući iz perspektive Trebišnjice i nešto što se po prvi put nudi građanima Trebinja.

Slične barke su postavljene i na rijeci Zeti u Crnoj Gori. Projekat je rađen kroz tri segmenta,prvi se bavio mapiranjem i valorizacijom kultuno istorijskog i prirodnog nasljeđa.

RANKO BIBERDžIĆ, saradnik na projektu

Prvi rezultat bi značio da je to nasljeđe postalo vidljivije velikom broju ljudi, bilo da su u pitanju naši lokalni stanovnici. ili posjtioci, a imamo i jedan segment koji se bavi kvalitetnim upravljanjem tim nasljeđem odnosno poboljšanju pristupa svih ljudi u zajednicama kako bi se očvalao i što bolje prdstavili.

Značajno je reći da je čitav niz ekspserata učestvovao u donošenju odluke da se projekat KC proglasi za najbolji potez u turizmu,a da je jedan od njih i Ivana Pavlić turizmolog iz Dubrovnika.

MILjAN VUKOVIĆ, koordinator projekta

Računajući to da je indikator.ba vrloozbiljna firma koja se bavi zahtjevnim i analitičkim poslom u oblast turizma sve to upućuje da je nagrada koju je Kulturni centar dobio za provođenje projekta i te kako značajan i vrijedna i poprilično znači ne samo KC, nego i Trebinju.

Tim koji je radio na projektu “Život na granici BiH i Crne Gore – stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije”,priprema nove projekte, ali dok ne potpišu ugovore o tome ne žele da govore.