Građani okupljeni u Lokalnoj grupi podnijeli su zahtjev za izdvajanje milion maraka u Budžetu Grada Tuzla za liječenje djece i građana ovog grada.

Ova inicijativa uslijedila je nakon što je ranija kampanja urodila plodom i u Zavodu zdravstvenog osiguranja obezbijeđena sredstva za ove namjene. I u Budžetu Grada planirana je stavka od 100 hiljada maraka.

Djeci i građanima Tuzle treba biti omogućeno liječenje iz Budžeta, a ne apelima i humanitarnim akcijama, mišljenje je građana okupljenih u Lokalnoj grupi. Dodaju da je inicijativa upućena Gradskoj upravi, ali odgovora još nema.

“Nismo naišli na neko razumijevanje od strane tih vijećnika koje smo mi izabrali. Nažalost, oni raspolažu budžetom onako kako oni misle da trebaju, a rezultati se vide”, rekao je Hasib Hirkić, Lokalna grupa za razvoj Mramora.

Vijećnici tvrde drugačije.

Podsjećamo, ranija akcija građana “Djecu treba liječiti iz budžeta,a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati-uplati”, urodila je plodom.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja izdvaja se do 50.000 maraka po djetetu za liječenje u inostranstvu, a ostatak snosi Federalni zavod.

“Drago mi je, kao čovjeku, prije svega, da je jedna takva uredba, odluka na snazi i da se radi po toj uredbi”, kaže Dajana Čolić, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona.

Budući da nisu uključeni troškovi odlaska i boravka pratnje, i Gradsko vijeće je reagovalo.

“Mi smo iz tog razloga stavili, za sada, 100.000 maraka kao posebnu budžetsku stavku za narednu godinu. Ukoliko bude potrebno više sredstava, dodijelit će se i ta dodatna sredstva, ali sada djeca kada idu na liječenje mogu imati sa sobom roditelja koji će imati sve plaćene troškove”, rekao je Mirnes Ajanović, vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla.

“Nažalost, mi nemamo primjer toga. Svi obećavaju, ali, evo, da mi je da saznam ijedan građanin iz Budžeta Grada Tuzla da je dobio tu pomoć”, ističe Hirkić.

“Nacrt je usvojen, u Prijedlogu neće sigurno biti izmjena ka manjem, mogu samo biti veća sredstva ukoliko se ukaže potreba”, kaže Ajanović.

Liječenje djece mora biti omogućeno svima, u svim gradovima i općinama, zbog čega je neophodno sistemsko rješenje na nivou države. Kantoni bi mogli slijediti primjer Tuzlanskog kantona, poručuju naši sagovornici.